Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Jezero Vlaški dol kod Vladičinog Hana

Jezero Vlaški dol nalazi se severno od puta koji vodi od Vladičinog Hana do Surdulice, kod sela Zagužanje.

Jezero ne treba brkati sa jezerom istog imena kod Vlaškog dola u Šumadiji.

Zahvaljujući informacijama koje smo dobili od našeg čitatelja Nikole iz Surdulice (niže u komentaru), možemo reći nekoliko detalja o jezeru:

Reč je o veštačkom jezeru u koje se uliva jedna rečica. Jezero je napravljeno za svrhu navodnjavanja voćnjaka u ovom kraju. 

Na dnu jezera, na dubini od 25 metara, nalazi se ventil za ispuštanje vode koja teče kroz selo Žitorađe.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

4 Comments

Click here to post a comment
  • Ovo jezero je vestacko jezero, i u njemu se uliva mala recica ono je pravljeno za navodnjavanje vocnjaka duboko 25 metara na dnu jezera se nalazi ventil za ispustanje vode koja tece kroz selo Zitoradje

  • Takodje u jezeru je izvrseno poribljavanje vrste riba karas,saran,som,klen i krkusa. Na jezeru se mogu videti divlje patke koje se hrane ribom iz jezera. Voda iz jezera je sluzila za navodnjavanje vocnjaka firme ,,DELIŠES” koja se bavila proizvodnjom raznih vocnih sokova,dzemova i drugih vocnih proizvoda. Posto je firma prestala sa radom i vocnjak se ne odrzava , voda iz jezera se ne ispusta tako da je voda uvek na istom nivou, sto je pogodno za zivot riba.

    • Hvala još jednom na dodatnim informacijama koje ćemo predstaviti i drugim interenet putnicima namernicima! :)

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija