Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Jezero Rovni kod Valjeva

U selu Rovni, na regionalnom putu Valjevo – Bajina Bašta – Užice, na oko 15 kilometara jugozapadno od Valjeva, poslednjih godina u toku je izgradnja istoimene brane na reci Jablanici.


Na satelitskom snimku Gugla vidi se brana, područje pripremljeno za potapanje, i šaht za preliv (crna “tačka” kod brane dole desno).

Namena jezera je vodosnabdevanje Valjeva i okoline (možda i Lazarevca), ali su projekat pratile kontroverze u vezi sa potapanjem Valjevske Gračanice (crkva Svetog arhistratiga Mihaila), najstarije crkve u valjevskom kraju, u selu Tubravić.

U ovoj crkvi nalazi se i najstarije zvono u Srbiji, izliveno u Vršcu 1860. godini u livnici Joanesa Bote, kum vožda Karađorđa. Zvono je jedno od retkih preživelih u valjevskom kraju nakon invazije Austro-ugara u Prvom svetskom ratu gde je, do 1918. godine, u livnici Grosmajer u Insbruku, preko 1.800 tona srpskih zvona pretočeno u topove i granate.

Na Gugl mapama jezero je za sada upisano pod imenom Poćuta.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija