Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Jezero Prvonek kod Vranja

Jezero Prvonek, kod istoimenog sela kod Vranjske Banje, jugozapadno od planine Besna Kobila, nastalo je pregrađivanjem Banjske reke ili Banjštice za potrebe vodosnabdevanja Vranja i okoline.

Visina brane je čak 78 metara a širina 321 metar. Najveća širina jezera je oko 200 metara, a dužina dva kraka ukupno oko tri kilometra.
Jezero se puni do dubine od 65 metara, i spada u jedno od najmlađih akumulacija u Srbiji jer je građeno od 1989. godine, a početak punjenja započeo je u septembru 2005. godine.
Pored mini hidrocentrale koja je predviđena kao prateći objekat, i izvršenog poribljavanja za potrebe ribolova, jezero poseduje i potencijal za izgradnju kupališta i izletišta za stanovnike ovog kraja, ali i značajnijih turističkih sadržaja.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija