Početna Magazin Godine I opet… Telekom i Infostan opraštaju 650.000 dugova

I opet… Telekom i Infostan opraštaju 650.000 dugova

I opet… Telekom i Infostan opraštaju 650.000 dugova

A da se mi ipak dogovorimo jednom zauvek – ili svi plaćaju ili niko ne plaća? Tako neće uvek ostajati pola miliona ili milion pametnih i pet miliona glupih magaraca. Nebitno da li je reč o RTS pretplati, električnoj energiji, infostanu ili Telekomu…

Da ne trčimo pred rudu, ceo vikend sačekali smo da vidimo šta ćemo sa ovom vešću. Istog dana kada se pojavila na Tviteru smo pitali i Ministarstvo pravde o čemu se radi jer su u medijima iz ministarstva i iz Infostana davali potpuno oprečne informacije. Nisu odgovorili.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tačnije, niko se više nije oglasio ovim povodom puna četiri dana nakon što je vest objavljena. Niko!

infostan-telekom-oprostili-dugove

Na slici iznad vidi se da na upit „Telekom Infostan“ cela prva stranica na Guglu pokazuje istu vest, od pre „4 dana“, na najpoznatijim državnim i privatnim medijima u Srbiji – po sledećem redosledu:

  1. Blic
  2. TV N1
  3. Alo
  4. B92
  5. Politika (latinično)
  6. Politika (ćirilično)
  7. Informer
  8. iKragujevac
  9. Novosti
  10. RTS

Ovako je počelo – vest iz Politike

Od ukupno milion i po svih izvršnih predmeta pred sudovima u Srbiji, najmanje 650.000 biće obustavljeno, saznaje „Politika” na sastanku predsednika sudova u Novom Sadu. Taj broj će sigurno biti i veći jer se još prikupljaju podaci o tome kako su se poverioci izjasnili u roku koji je istekao 1. jula, kada je stupio na snagu novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju.

Jedan broj poverilaca opredelio se da izvršne predmete poveri javnim izvršiteljima, drugi deo se odlučio da njihove izvršne postupke završe sudovi, a oni koji se nisu uopšte izjasnili – na taj način su obustavili izvršne postupke.

Za sada je poznato da su dva velika poverioca, Telekom i Infostan, odustali od najvećeg broja svojih izvršnih predmeta u sudovima i na taj način oprostili dugovanja velikom broju građana. To je saopštila Nela Kuburović, pomoćnik ministra pravde u Novom Sadu, na sastanku sudija i predsednika sudova sa teritorije Apelacionog suda u Novom Sadu.

– Telekom ima nešto više od 300.000 predmeta i odlučili su da u 300.000 premeta nastupi obustava, a ostaje oko 17.000-18.000 njihovih predmeta, koje će podeliti između izvršitelja i suda. U Beogradu će nastupiti obustava u više 350.000 predmeta Infostana. Tako ćemo imati rešene predmete na vrlo jednostavan način – rekla je Nela Kuburović.

Celu vest čitajte u Politici, od koje je i potekla priča.

Delimično „objašnjenje“ Infostana

B92 uspeo je da izvuče neku vrstu objašnjenja iz Infostana… Ovako nekako…

„Regujući na pisanje Politike, da su oprostili stara dugovanja, iz Infostana poručuju da je preduzeće „Infostan tehnologije“ bilo po zakonu obavezno da odluči da li će stare dugove ostaviti sudovima ili će to prepustiti izvršiteljima.

Odlučili su, kako navode, da postupak naplate starih dugova ostane sudovima, što ne podrazumeva odustajanje od prinudne naplate.

U tom smislu i poručuju da dugovi za neplaćene komunalne usluge pre maja 2012, a za koje je pokrenuta prinudna naplata, neće biti oprošteni.

Iz tog komunalnog preduzeća, inace, podsećaju da je pre uvođenja u praksu izvršitelja, odnosno pre Zakona o izvršenju i obezbeđenju, prinudna naplata pokretana pred sudovima, te da će u njihovoj nadležnosti i ostati oko 375.000 starih predmeta“ – piše B92.

N1 je uspeo da sazna i više – Ministarstvo pravde tvrdi da je Politika izmislila priču.

„Ministarstvo pravde je saopštilo da su „apsolutno netačna“ informacija navedena u Politici, „niti je saopštena od strane pomoćnika ministra Nela Kuburović“.

Kako se navodi, izvršni poverioci su imali rok do 1. jula 2016. godine da se izjasne da li žele da se njihovi postupci nastave pred sudom ili da se predmeti dodele u rad javnim izvršiteljima.

„U onim predmetima u kojima se izvršni poverioci nisu izjasnili, doći će do obustave postupka. Međutim, obustava postupka ne podrazumeva „oprštanja duga“, jer postoji veliki broj sudskih predmeta u kojima su dužnici već platili dug, ali koje sud nije „rasknjižio“, odnosno označio rešenim, ili poverioci nisu ranije o tome (da je njihov dug naplaćen) obavestili sud“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da do obustave postupka može da dođe i ukoliko su poveioci u međuvremenu prestali da postoje ili su dužnici umrli, a nasledinici nisu poznati.

„Dakle, istina je da će doći do obustave u prinudnoj naplati duga u određenom broju predmeta, ali to nije navedena cifra u naslovu teksta u listu „Politika“. Konačan i tačan broj predmeta u kojima će nastupiti obustava, biće poznat nakon što se statistički urede evidencije sudova o izjašnjenjima izvršnih poverilaca, a što biti do kraja jula 2016. godine“, navodi Ministarstvo – piše N1″

Zaključak

Kako je moguće da nema valjanog reagovanja na prvu vest puna 4 dana? Kako je moguće da i danas ne znamo sasvim precizno da li je tvrdnja iz ministarstva istina, ili je istina tvrdnja Infostana? Jedino objašnjenje jeste da je leto. I da zapravo niko od nas nije poslušao vlast, i da smo svi negde daleko, u nekim drugim državama na moru, i da se sve ovo nikog uistinu ni ne tiče…