Foto albumi Srbija

Hermetizam na srpski način

Jedan od aksioma hermetizma, drevnog filozofsko-religijskog učenja glasi: “Kako gore, tako dole”. Sve u makrokosmosu preslikava se na mikrokosmos. Kako je bogovima ili zvezdama, tako je i čoveku i mravu.

Ovo preslikavanje sa višeg na niže, ovu sveopštu povezanost univerzuma, mi lepo posrbismo. Na jednom od vrhova Povlena, planine u Kolubarskom okrugu, u zapadnoj Srbiji, stoji natpis isklesan na kamenu-beležniku: “Domaćin u državi – Domaćin u preduzeću – Domaćin u kući. Misliti, govoriti, raditi isto”.

Može se čitati i obrnutim redom, značenje se ne menja.

Možemo o ovome misliti kao o preslikavanju stanja u državi na stanje u porodici, još uvek osnovnoj ćeliji našeg društva ili kao o preslikavanju obrazaca ponašanja čoveka koji će i kao državnik ili poslovni čovek u osnovi biti isti kao što je domaćin u kući.

Hermetizam i šalu na stranu, shvatanju sveta naroda ovoga kraja mnogo je doprinela i Srpska pravoslavna crkva, naročito učenja vladike Nikolaja Velimirovića.

Na fotografiji: Kamen-beležnik na vrhu Malog Povlena (1.347m)


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija