Aktivni u poznim godinama Foto albumi

Granny, najstarija američka učiteljica

Granny Agnes zaposlila se u svojoj 82. godini kao nastavnica domaćinstva i u stotoj godini još uvek. Njen recept za dugovečnost je dečja ljubav.

Agnes Zeleznik rođena je 12. januara 2014. godine. Njen suprug nije želeo da ona radi, pa je veći deo svog života provela kao domaćica. Odgajila je prvo svoju decu, pa onda svoje unuke.

U 82. godini shvatila je da ima dovoljno energije, a premalo obaveza, pa se zaposlila u osnovnoj školi kao nastavnica domaćinstva.
To što se zaposlila u dobu kada većina njenih ispisnika uživa već decenijama u penziji, bila je neobično. Ali to što Granny (Baka) još uvek radi je za medije – senzacionalno, za druge učitelje – inspirativno.

Granny Agnes postala je ikona američke države Nju Džersi. Čestitku za njen stoti rođendan poslao je i američki predsednik Obama. Granny slabije čuje, ali je zdrava i pokretna, a ono što svi u školi, i nastavnici i deca, ističu jeste da ona sve oraspoloži.

Decu uči da šiju i kuvaju i cela škola miriše na njene kolače. Novinaru CBS-a jedna mala učenica rekla je da Granny u svoje kolače stavlja ljubav. Želeći da se našali, novinar je devojčicu upitao može li da oseti ukus ljubavi u kolačima. Sasvim ozbiljna, ona mu je odgovorila: “Ljubav nema ukus, ona se oseća”.

Granny kaže da je tajna njene dugovečnosti upravo rad sa decom koja joj pružaju toliko ljubavi. Sasvim je očigledno da je ta ljubav uzajamna i snažna.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija