Foto albumi Gradovi u Srbiji

Grad Kraljevo

Kraljevo se nalazi na Zapadnoj Moravi, Ibru i Ribnici. Sam grad ima oko 63.000 stanovnika, a cela opština preko 124.000 stanovnika.

Na svega pet kilometara od centra Kraljeva nalazi se manastir Žiča u kome je krunisano sedam kraljeva iz loze Nemanjića krunisanih ovde u srednjem veku.

Prethodna naselja na ovom mestu nosila su nazive Ruda Polja, Rudopolje i Karanovac, koji je 1882. godine preomenjen u Kraljevo (u periodu od 1949. do 1955. godine grad je nosio ime Rankovićevo po Aleksandru Rankoviću).

Zanimljivo je da je Kraljevo svoj prvi urbanistički plan dobilo još 1832. godine, po ideji Laze Zubana a ubrzo potom su ustrojena “tri glavna sokaka”. Industralizacija počinje nakon Prvog svetskog rata gradnjom železničke radionice 1922. godine, a 1928. godine ovde se proizvode i prvi avioni. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija