Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Glinište kod Smederevske Palanke

Glinište nekoliko kilometara severno od Smederevske Palanke uvrstili smo ovde kao lep prikaz potencijala gliništa iz kojih se vadila sirovina za pravljenje opeke, kanalica (ćeramide) ili grnčarije, a koja srećemo u celoj Srbiji, od Horgoša do Prohora. 

Naravno, iskorišćavanje ovog potencijala zvuči kao naučna fantastika u trenutku kada su zapuštene i one vodene površine koje su nekada bile uređene, pa i danas imaju, kakvu-takvu, infrastrukturu.
Ne mora se težiti samo “velikom” turizmu, a možda ne ni bilo kakvom turizmu. Jezerca koja se na ovakvim lokacijama mogu napraviti mogu biti dragulj imanja, dvorišta, pa i fabričkog kruga. 
Vodene površine akumuliraju toplotnu energiju, ali i vodu u mesecima kada je ima u izobilju za one mesece kada je i nema toliko. Moje privatno jezero… Dobro zvuči?

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija