Početna Magazin Godine Penzija Fond PIO bio bi održiv uz ove mere države

Fond PIO bio bi održiv uz ove mere države

Fond PIO bio bi održiv uz ove mere države

 Često čujemo da je Fond PIO pred bankrotom, ali, osim pozajmica i smanjenja penzija, vlasti u Srbiji slabo su šta radile poslednjih decenija da nešto učine ovim povodom. Da li se, i šta, može učiniti, piše Dragan Radović.

Napomena: Penzin prenosi ovaj tekst u celosti, čitaocima na ocenu i komentare.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Godinama se serviraju priče da je PIO fond potpuno neodrživ, da je pred bankrotom bolje rečeno!

Kada te priče lansiraju predstavnici Vlade, Ministarstva finansija i Ministarstva rada, Mi, gradjani Srbije, ponajviše penzioneri, ne bismo trebali da sumnjamo. Tačnije, moramo da verujemo, činjenica je da Vlada na godišnjem nivou dotira PIO fond sa skoro milijardu evra kako bi nesmetano bile isplaćene penzije. Da bi pojačali svoju tvrdnju zvaničnici uvek govore da radnika u Srbiji ima 1,8 miliona, penzionera 1,7 miliona, odnos od 1,1 prema 1, ne može da izdrži niti jedan PIO fond u svetu. TAČNO!

Postavlja se logično pitanje: šta treba da uradimo kako bismo spasili fond, obezbedili dovoljno sredstava ili dotaciju države sveli na minimum?

Za početak bi trebalo pokušati sa smanjenjem rada na crno. Poznat je podatak da u Srbiji 700 hiljada radnika radi bez prijave na rad. 700 hiljada radnika na crno!!!

Kada bismo sve radnike preveli u rad sa prijavom, kada bi svi radnici dobili trenutno važeću minimalnu zaradu u iznosu od 21.175,00 din., pri čemu doprinosi iznose  12.516,00 din., budzet bi bio bogatiji na mesečnom nivou za  8,761 mlrd. dinara, odnosno 105 milijardi dinara na godišnjem nivou!!! Po prosečnom kursu evra u 2015.g. od 120 din., budzet bi bio bogatiji za 876,12 miliona evra!

A zašto bi svi neprijavljeni radnici bili isplaćeni po minimalnoj zaradi? Poslednje objavljeni podatak o visini prosečne zarade, pokazuje da je   decembar mesec prosečna zarada u Srbiji 51485 din. Ako bismo svih 700 hiljada radnika obračunali po prosečnoj zaradi, doprinosi po radniku iznosili bi 33183 din., što na mesečnom nivou daje prihode budzetu u visini od 193,57 mil. evra, godišnje ukupno 2,32 milijarde evra!

1.    BUDZET BI BIO BOGATIJI ZA 2,32 MILIJARDE EVRA!!!

Ima još mesta za povećanje prihoda u budzetu: mesečno u Srbiji, po podacima Poreske uprave, 400 hiljada radnika prima  zaradu po minimalnoj, ili jedva većoj, neto zaradi od minimalne. Procene su da polovina radnika činjenično ima najnižu zaradu (jug Srbije, radnici koji obavljaju najjednostavnije poslove), dok 200 hiljada radnika činjenično zaradjuje dvostruko i višestruko više od minimalne zarade, zvanično isplaćena zarada je na nivou najniže.

Ukoliko bi i ovih 200 hiljada radnika obračunali po prosečnoj neto zaradi iz decembra meseca, dodatno dobijamo na mesečnom nivou veće prihode za 34,45 miliona evra, na godišnjem nivou 413,35 miliona evra.

2.    BUDZET BI BIO BOGATIJI ZA 0,41 MILIJARDE EVRA!!!

Kao što se vidi, po tačkama 1 i 2, ukupni budzetski prihodi ostvarili bi se veći za 2,74 milijarde evra!

NAPOMENA: nisu uzeti u obzir deo paušalno oporezivih obveznika  čija je činjenična zarada bar dvostruko i više puta više od obračunate od strane PU (resurs od najmanje 50 do 100 miliona evra na godišnjem nivou).

Ipak, prethodna  računica je teško ostvarljiva zato što je opterećenje zarada previsoko, 62 do 65%. Medjutim, kako se stvara prostor za snižavanje opterećenje za trećinu,  sa tako nižim poreskim zahvatima privrednici bi bili stimulisani (uz jake kontrole) da rade 100% legalno što bi dovelo do povećanje prihoda u budzetu.

Prostora za poboljšanje stanja u budzetu ima još:

LAŽNI INVALIDSKI I REDOVNI PENZIONERI SA DOKUPLJENIM GODINAMA STAŽA!

Procenjuje se (vrlo realno) da ima 150 hiljada lažnih invalidskih penzionera i onih koji su dokupili nekoliko godina staža, pa i neku deceniju. Lobi „prodavaca nepostojećeg staža“ je vrlo jak u Fondu i ne dozvoljava da se ova tema otvori.

Vrlo su jednostavne metode unakrsne provere podataka što bi dovelo do početka odmotavanja klupka. I to će se desiti kad-tad! Osnovana je pretpostavka da se na godišnjem nivou zbog lažnih penzija gubi 100 do 150 miliona evra.

Dalje poboljšanje stanja se može dobiti izdvajanjem penzionisanih državnih službenika iz PIO fonda, metod koji koriste i neke razvijene zemlje zapadne Evrope. Po sadašnjem metodu obračuna bruto zarada, država svojim službenicima iz naplaćenog PDV-a i drugih poreskih prihoda, obračunava i isplaćuje bruto plate – bespotrebna operacija, uzimaju se poreski prihodi od građana i privrednika da bi se iz istih uplaćivali doprinosi za svoje radnike.

Rešenje je sledeće: država osniva poseban fond u koji uplaćuje sredstva za svoje službenike, buduće penzionere. Taj fond bio bi sa ograničenim sredstvima što bi sprečilo razne državne službe da nekontrolisano zapošljavaju nove radnike i povećavaju birokratski aparat.

Smanjenje troškova poslovanja samog PIO fonda je takodje stavka u poboljšanju stanja – smanjenje broja radnika, sprečavanje malverzacija na raspisanim tenderima, povratak otudjene, kao i sprečavanje dalje prodaje, imovine (banje, lečilišta)

Kao što vidite, novca i te kako ima za PIO fond. Obzirom da u naplati doprinosa od zarada,deo odlazi  u zdravstveni fond, značajno bi nam se poboljšali uslovi lečenja, poznato je da smo trenutno  na samom dnu u Evropi po kvalitetu ovih usluga.