Društvo Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Zdravlje

Eksperiment u kući: Isprobajte kako se osećaju starije osobe

Evo ideje koju možemo primenjivati i u našim školama – troškovi su minimalni, a korist od dočaravanja mlađim i zdravim osobama kako izgleda svakodnevica starijih je velika.

U svetu se sve češće primenjuje koncept radionica koje treba da dočaraju mlađim i zdravim osobama kako izgleda svakodnevica starijih. Ovo je naročito važno za pravilno obrazovanje i obuku negovatelja, medicinskih sestara, bolničara, mladih lekara i studenata medicine, kako bi “na svojoj koži” osetili bar neke od “bezbolnih” problema svojih pacijenata.
SingHealth, grupacija zdravstvenih institucija Singapura koju čine dve javne bolnice, pet specijalizovanih centara i devet poliklinika, organizovala je nedavno jednu takvu “čulnu” radionicu. Međutim, ono što je kod ove radionice zanimljivo jeste jednostavan “alat” kojim su se poslužili za ovu simulaciju, a koji je dostupan svakome da i kod kuće primeni eksperiment.

Naime, učesnici radionice nosili su hirurške rukavice, “slušalice” za sprečavanje buke (kakve se nose građevinci ili rekreativci u streljani) i zaštitne naočare koje na jednostavan (i jeftin) način dočaravaju ograničene mogućnosti starijih osoba.Pored toga, zglobovi ruku i nogu jednostavno su oblepljeni trakama kako bi simulirali težu pokretljivost. Jedna od vežbi bila je da, sa svom tom “opremom” na sebi, pokušaju da pokupe novčiće sa poda.

Eto ideje koju možemo primenjivati i u našim školama, a koja ne zahteva velika ulaganja kao što su “specijalna” odela i kacige iz primera iz Nemačke na fotografiji pored.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija