Evropa Foto albumi

Dvorac Pilnic na Labi

Dvorac Pilnic (Pillnitz) na Labi, odnosno Elbi, 1694. godine kupio je i uredio knez Johan Georg IV od Sajsonije za svoju ljubavnicu Magdalenu Sibilu, ali oboje su umrli ubrzo potom. 

Avgust Jaki poklanja palatu svojoj ljubavnici, ali nakon kraja te veze vraća ga u svoj posed i pretvara u letnju palatu u orjentalnom stilu dok prethodnu palatu i crkvu ruši.
Zamak još uvek nije u potpunosti uređen za posetioce, ali može se obići, i proći do reke. Tu se nalazi malo pristanište sa stepeništem koje silazi do vode (na fotografiji se vidi prostor između dvorca i pristanišnog stepeništa).
Na imanju se može videti i replika crvene “kraljevske gondole” sastavljena od oštećenih starih plovila, nešto novije verzije i originala iz 1800. godine, kojom se unuk Avgusta Jakog, Fridrih Avgust, vozio od Drezdena do svoje rezidencije na Labi.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija