Početna Magazin Godine Dug javnih i komunalnih preduzeća PIO Fondu prešao 28 milijardi

Dug javnih i komunalnih preduzeća PIO Fondu prešao 28 milijardi

Dugovi JP PTT Srbija prema Fondu PIO iznose devet miliona dinara iako je na čelu tog preduzeća potpredsednik PUPS-a, Milan Krkobabić.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Ukupan dug javnih i komunalnih preduzeća za penziono osiguranje radnika prelazi 28 milijardi dinara, piše “Blic”. 
Iz Pošta Srbije kažu da su akontaciju za maj obračunali po starim propisima po kojima je stopa poreza bila dva odsto veća, dok je Fondu PIO išlo 22 odsto i da su po tom obračunu platili više poreza nego što je bilo potrebno, a manje doprinosa, te da će biti na nuli kada Poreska uprava ovo preknjiži.
U Novom Pazaru nijedno komunalno preduzeće ne izmiruje poreze i doprinose na plate zaposlenih. JKP „Čistoća“, JKP „Toplana“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“ duguju ukupno više od 170 miliona dinara po tom osnovu. 
Rekorder u dugovanju ipak su „Putevi Srbije“ koji za neplaćeni PDV na putarine državi duguju 25,6 milijardi dinara, pa traže od Vlade da se ovaj dug otpiše. Ostalih 2,5 milijardi dinara su dugovi nekoliko stotina javnih i komunalnih preduzeća za doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje, ali i poreze na zarade. Ne treba na drugoj strani zaboraviti da država pribegava blokadi privatnih firmi čim se stvore uslovi za to, zaključuje Blic.