Evropa Foto albumi Istorija

Drezden – nemačka Venecija na Labi

Drezden je do Drugog svetskog rata bio poznat kao Venecija na Labi, ali, nakon strašnog razaranja pred kraj Drugog svetskog rata pod savezničkim bombama nestale su praktično sve barokne građevine nastajale od 17. veka.

Ujedinjenjem Nemačke pristupilo se i obnovi starog jezgra Drezdena sa centralnim Pozorišnim trgom (Theaterplatz), okruženim zgradom opere Semper, Drezdenskim dvorcem, palatama Tešenberg i Cvinger (na fotografiji), i naravno, obližnjom rekom Labom.
Danas su svi obi objekti u potpunosti obnovljeni, zajedno sa brojnim muzejima i galerijama, koje su otvorene za turističke posete. 
Malo dalja okolina ovog starog centra rezervisana je za potpuno drugačiju arhitekturu i sadržaje. Tamo se jedan za drugim ređaju tržni centri – osveta jednog političkog uređenja drugom koji je ovde vladao 45 godina do pada Berlinskog zida.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija