Afrika Foto albumi

Demografska slika Afrike (3): Afrički megalopolisi 2010-2050

U 2010. godini bilo je oko milijardu Afrikanaca,a optimistična procena broja stanovnika je 1,6 milijardi do 2030. godine, odnosno na dve milijarde do 2050. godine.

Demografski trendovi u Africi imaju veliki uticaj na brojnost stanovništva celog kontinenta. U 2010. godini bilo je oko milijardu Afrikanaca. “Središnja projekcija” Ujedinjenih nacija (UN), pretpostavlja da će broj stanovnika do 2030. godine porasti na 1,6 milijardi, odnosno na dve milijarde do 2050. godine.

Međutim, ako je sudeći po novim statistikama Afrike poslednjih godina, ove projekcije su previše optimistične. Prema “visokim projekcijama” UN, koje podrazumevaju sporiji pad priraštaja, do 2050. godine moglo bi biti 2,7 milijardi Afrikanaca. Ako se to dogodi, svaki četvrti čovek na svetu živeće na afričkom kontinentu. Godine 1970. u Africi je živeo tek svaki deseti Zemljanin.

Ovakav razvoj događaja značio bi neverovatan rast urbanizacije i broja dece. Afrika je 2010. godine imala tri grada od preko pet miliona stanovnika – Kairo (Egipat), Kinšasa (Kongo) i Lagos (Nigerija). Do 2050. godine gradova od preko pet miliona stanovnika moglo bi biti čak 35, pri čemu bi Lagos i Kinšasa prešli broj od 30 miliona ljudi.

Ostali najveći gradovi bili bi Dar es Salam (Tanzanija), Najrobi (Kenija) i Luanda (Angola). U takvim okolnostima, i najosnovnije funkcionisanje ovih gradova, bilo bi na granici nemogućeg.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija