Latinska Amerika: Južna i Centralna Amerika i Karibi Magazin Godine Svet

Čile u štrajku (i) protiv privatnih penzija

Latinska Amerika - Penzin donosi vesti o našim temama sa svih meridijana

Stotine hiljada ljudi u Čileu traži da se ukine privatni penzioni sistem koji je zasnovan na ličnim uplatama u penzioni fond i koji je uveo čuveni diktator Augusto Pinoče još 1981. godine.

Danas u čileu 90,75 odsto penzionera u Čileu prima manje od 233 dolara mesečno, što je skoro polovina minimalne plate u toj zemlji (zapravo, skoro je identična situacija ovoj u Srbiji).

Organizatori štrajka pozvali su rotelje da ne vode decu u školu, da idu u kupovinu, ili da započnu bilo kakav proces pred nacionalnim institucijama kako bi ih blokirali.

Brojne organizacije su se pridružile štrajku u kom se traži strukturna promena penzionog sitema. Među njima su udruženja i sindikati koji već štrajkuju za bolje plate, i protiv trgovinskih sporazuma kao što je TPP (protiv kog je i Nemačka ranije digla glas).

U Santjagu je tokom jednog protesta zapaljeno najmanje tri autobusa, prenosi Foks za Latinsku Ameriku.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija