Brnabić: Minimalno poskupljenje struje

Premijerka Ana Brnabić je najavila minimalno poskupljenje struje ili, kako se izrazila „usklađivanje“ cena struje. Termin „usklađivanje“, podsećamo, nikada ne koristi kada su penzije u pitanju. Iako se one zaista zakonski usklađuju, tada se koristi izraz „povećanje“. 

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije najavila je da će uslediti malo usklađivanje kada je u pitanju cena struje. Kako je preneo Glas javnosti, premijerka je potrebu za usklađivanjem cene struje objasnila troškovima za obnovljive izvore energije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

“Daćemo sve od sebe da sačuvamo cenu struje tako da budemo konkurentni i da nova cena ne bude udar na životni standard građana, posebno dok ne rešimo problem sa uvezenom inflacijom”, izjavila je Ana Brnabić.

Objasnila je da Republika Srbija mora da dodatno ulaže u nove energetske kapacitete i reverzibilne hidroelektrane. Potrebno je, naime, da se obezbedi balansiranje izvora energije i proizvodnja dodatne zelene energije. To su, rekla je premijerka ipak problemi iz srednjoročnog domena. Ono što je, prema njenim rečima, trenutno najvažnije jeste da se obezbedi da bude dovoljno energenata za predstojeću zimu.

„Na tome tim Vlade Srbije radi zajedno sa timom predsednika Srbije. To nam je prioritet. Verujem da ćemo na zimu imati dovoljno energenata i obezbediti građanima grejanje i kvalitet života na koji su navikli“, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Naglasila je da je veoma dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ispregovara gasni aranžman za naredne tri godine. Gas se, kako je navela, utiskuje u dodatna gasna skladišta u Mađarskoj i gasno skladište u Banatskom Dvoru.

Kada je ugalj u pitanju, fokus Vlade Srbije je da pokuša da uveze dovoljne količine uglja. To bi onda obezbedilo, kako je rekla Ana Brnabić, da „kakvo god bude bilo kopanje ove zime, da uglja imamo dovoljno“..

Premijerka je naglasila da Vlada Srbije na više načina radi na očuvanju standarda stanovništa. Kao primere je navela kontrolu cena osnovnih životnih namirnica, usklađivanje cene goriva tako da nove cene ne budu šok za građane… Smatra da će očuvanju standarda građana naročito pomoći najavljeno povećanje plata i penzija.