Ekonomija Magazin Godine

BiH: Penzije ponovo kasne u komercijalnim bankama

Slika: izložba Muzej javnih nabavki o trošenju državnih para u Bosni i Hercegovini (potražite više na Penzinu)

Isplata penzija osiguranicima na području FBiH kasni, i to kod penzionera koji su se odlučili za primanje penzija putem komercijalnih banaka. Iz Federalnog fonda PIO/MIO, poručuju kako se sredstva bankama dostavljaju “čim budu skupljena”, uzimajući u obzir situaciju s deficitom.

Do 20. u mesecu, dio penzionera u komercijalnim bankama nije primio penzije. Iz nadležnog ministarstva kažu kako je novac prebačen, i time je isplata penzija za ovaj mjesec zaključena.

„Svi penzioneri iz jedne banke dobiju na dan uplate, koji imaju račun u jednoj banci, ali ne i svi koji imaju u različitim bankama“, pojasnio je Zijad Krnjić, direktor PIO/MIO zavoda FBiH.

Većina banaka, na dan isplate penzija, pušta sredstva penzionerima iz svojih izvora, bez doznačenja novca od zavoda za penziono i invalidsko osiguranje.

„Mi u roku meseca, po prispeću para, dakle, vraćamo njima, odnosno, nadoknađujemo ono što su oni isplatili“, dodao je Krnjić.

Banke koje penzionerima nude ovakav aranžman, to rade iz marketinških razloga, da bi privukle što veći broj klijenata.

„Te banke to rade samoinicijativno, bez ugovorne obaveze, i ne naplaćuju kamate po tom osnovu ni nama, ni penzionerima“, kategoričan je Krnjić.

Ovakav način isplate penzija, kosi se sa najavom federalnog premijera Fadila Novalića o “isplati od 5. do 10. dana u mesecu”.

Videoprilog Andija Mioča na ovu temu pogledajte na sajtu Federacija danas.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija