Beldocs u septembru 2020.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, umesto u maju, biće održan u septembru na nekoliko lokacija u Beogradu.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koji je odložen zbog pandemije koronavirusa, biće održan od 3. do 10. septembra 2020.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovogodišnji Beldocs će, nakon uspešnih nastupa na festivalima IDFA, Dok. fest Minhen i Doc Fortnight u Njujorškom muzeju MoMA, otvoriti film „Govori da bih te video“.

Na programu Beldocsa 2020. naći će se i drugi najznačajniji ovogodišnji naslovi dokumentarnog filma. Na repertoaru će biti ostvarenja „Za Samu“ Vad Al-Kateab i Edvarda Votsa i „Pećina“ Ferasa Fajada, koji su bili nominovani za Oskara.

Uz njih su i „Nestanak moje majke“ Benjamina Barezea, nominovan za evropskog Oskara, „Radovi i dani“ (Taoko Šiođiri u slivu Šiotani) K.V. Vintera i Andersa Edstrema, dobitnik glavne nagrade novog programa Berlinalea Encounters, „Besmrtna“ Ksenije Okhapkine, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film festivala u Karlovim Varima, „Godina otkrića“ Luisa Ljopeza Karaska, dobitnika nagrade Tigar festivala u Roterdamu, „Zemlja je plava kao pomorandža“ Irine Cilik, koji je ovenčan nagradom za najbolju režiju u selekciji svetskih dokumentaraca festivala Sandens.

U festivalskom programu biće prikazano preko 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

U planu je i Beldocs market, bogat program za filmske profesionalce iz Zapadnog Balkana, postsovjetskih zemalja, ali i iz drugih zemalja sa našeg kontinenta. U okviru njega, 30 projekata u različitim fazama razvoja i produkcije, biće razvijano i predstavljeno potencijalnim kupcima iz Evrope – televizijskim urednicima, predstavnicima VoD platformi, agentima prodaje, nacionalnim fondovima, distributerima…

Ovaj program je od izuzetnog nacionalnog značaja jer stimuliše razvoj nacionalne savremene dokumentarne kinematografije, kroz brojne programe i povezivanja sa relevantnim međunarodnim akterima filmske industrije.

Beldocs uz podršku EU programa Kreativna Evropa MEDIA

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs će se četvrti put zaredom održati uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA.

Od 2015, kada je Srbija pristupila ovom programu, Udruženje Beldocs je ukupno 13 puta dobilo podršku za različite projekte.

MEDIA prepoznaje Beldocs kao jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu Zapadnog Balkana, koji se kontinuirano razvija i profesionalizuje u skladu sa evropskim standardima.

Izvor: Beldocs

Podsećamo na neke od filmova prikazane prošle, 2019. godine: