Čovek i smrt Foto albumi

Alkalna hidroliza umesto kremacije

Upotreba alkalne hidrolize relativno je nova tehnologija za rešavanje problema posmrtnih ostataka u cilju manjeg uticaja na životnu sredinu. 

Telo se polaže u komoru od nerđajućeg čelika u koja se zatim ispunjava vodom i bazama kao što je na primer kalijum-hidroksid (KOH) izagreva na temperature od 200 do 400 stepeni Celzijusa.
Hidroliza raskida veze molekula vode koji drže veće molekule kao što su masti, DNK i proteini. Odeća u kojoj se telo polaže u komoru može biti od svile, pamuka ili kože kako bi se i sama raspala u procesu.
Nakon procesa koji traje dva do tri sata (naspram 25 godina koliko bi trajao prirodan proces), porodica može da preuzme ostatke kao što je to slučaj prilikom kremacije. Proces alkalne hidrolize još uvek nije ozakonjen u velikom broju država.
Komora za alkalnu hidrolizu može da košta i dva puta više od krematorijuma, ali, u SAD, gde kremacija košta oko 10 hiljada dolara, ovaj proces iznosi pet do deset puta manje.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija