Početna Magazin Godine ALIMS i Batut zajednički za bolju primenu vakcina i imunizacione prakse

ALIMS i Batut zajednički za bolju primenu vakcina i imunizacione prakse

ALIMS i Batut zajednički za bolju primenu vakcina i imunizacione prakse

Ovaj akt definiše saradnju ove dve referentne institucije u Republici Srbiji, kako bi pre svega zajednički doprineli bezbednoj primeni vakcina i unapređenju svih principa bezbedne imunizacione prakse i unapredili kvaliteta nadzora nad neželjenim reakcijama nakon imunizacije, u cilju sprečavanja ili minimiziranja rizika od ozbiljnih i životno-ugrožavajućih neželjenih događaja.

U četvrtak, 24. decembra 2015, u prostorijama Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS je potpisan Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji Agencije i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović-Batut”. U ime Agencije, ugovor je potpisao direktor Spec.dr.med. Saša Jaćović, a u ime Instituta „Batut“ direktor doc. dr. sci. med. Dragan Ilić.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Osnovni ciljevi ove saradnje su razmena informacija o neželjenim događajima i reakcijama nakon imunizacije, kao i održavanje i unapređenje jedinstvene baze podataka svih ovakvih slučajeva koji su registrovani u našoj zemlji.

Ugovor predviđa i saradnju u oblastima uzajamnog informisanja i konsultacija prilikom obavljanja nadležnosti i poverenih poslova potpisnica a takođe predviđa izradu zajedničkih publikacija, sprovođenje edukativnih kampanja, rad na zakonskim i podzakonskim aktima i drugo.

Potpisivanju je prethodio sastanak visokih predstavnika obe institucije na kojem su razmatrani i dogovarani praktični modaliteti saradnje.

Ovakvo formalizovanje postojeće saradnje će svakako dodatno doprineti boljoj zaštiti građana Srbije i efikasnijem rukovođenju procesima koje organizuju i sprovode Agencija i Institut a takođe je i važan segment evropskih integracija Republike Srbije, navodi se u saopštenju ALIMS-a.