Početna Magazin Godine 26.000 funkcionera na sedam miliona stanovnika

26.000 funkcionera na sedam miliona stanovnika

U Srbiji, od oko 1,2 miliona članova stranaka, ima oko 8.000 političara u foteljama u lokalnim skupštinama, opštinskim većima, na pozicijama gradonačelnika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Oni izglasavaju zakone u republičkom parlamentu, vode raspravu u pokrajinskom i sa čelnih pozicija u Vladi kreiraju pravac kojim zemlja ide. 
Iako u svojim rukama drže sudbinu sedam miliona građana, ozbiljnijeg filtera prilikom raspodele tako važnih funkcije gotovo da nema. Interese građana u Narodnoj skupštini trenutno brani svega osam diplomiranih političara – 54 mesta zauzeli su pravnici, diplomu ekonomije ima 42 poslanika, profesori imaju 30 mesta, inženjeri 29, univerzitetski profesori 15, lekari 11, a ima i 10 penzionera i tri studentkinje.
Agencija za borbu protiv korupcije procenjuje da Srbija ima oko 26.000 funkcionera – izabranih, postavljenih i imenovanih u organe republike, pokrajine, opština i gradova, ali i u javnim preduzećima, privrednim društvima i drugim ustanovama čiji je osnivač država.
Imajući u vidu da se većina fotelja deli po partijskoj liniji, jasno je da od „knjižice“ ne živi samo 8.000 političara.
– Na lokalnom nivou odbornici primaju smešne nadoknade, a neki čak i nemaju apanažu. Ali, problem je taj što ne postoji politička odgovornost i nema dovoljne transparentnosti. Bira ih partijska oligarhija, jedino njima polažu račune i sve zavisi od toga koliko su verni. Zato se i dešava da u skupštine ulaze ljudi bez ikakve profesionalne biografije – objašnjava za Večernje Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka.