Početna Magazin Godine Ekonomija 150.000 građana Srbije moglo bi u lični bankrot

150.000 građana Srbije moglo bi u lični bankrot

U Srbiji danas svaki deseti klijent banke ima problem sa otplatom kredita a sve veći su i dugovi građana za porez, struju i komunalije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Procene kažu da bi oko 150.000 građana danas bilo kandidat za proglašenje ličnog bankrota kada bismo imali ovu zakonsku mogućnost. 
Proglašenje ličnog bankrota ili ličnog stečaja, širom Evrope danas spasava građane finansijske propasti. Onome ko proglasi bankrot dugovi se, posle izvesnog vremena reprogramiraju, a u međuvremenu o njegovim primanjima i imovini stara se lični stečajni upravnik koji ima obavezu da namiri sve dugove i privatni budžet klijenta vrati na stabilne osnove. Ekonomisti ističu da je pogrešno mišljenje da posle proglašenja ličnog bankrotstva dugovi nestaju.
Neke funkcije ličnog stečaja, u Srbiji ima primena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji tačno propisuje šta ne može da bude predmet prinudne naplate od dužnika. Građanima se, zbog neizmirenog duga, na primer, ne mogu oduzeti odeća, obuća i drugi predmeti za ličnu upotrebu, hrana i ogrev za domaćinstvo za tri meseca, ali ni medalje, ratne spomenice, lična pisma, porodične fotografije, pa ni kućni ljubimci. 
Kada su u pitanju nepokretnosti, predmet izvršenja ne može da bude poljoprivredno zemljište, ukoliko se dužnik bavi poljoprivredom, ali samo do 10 ari. Kako je u Narodnoj banci Srbije rečeno “Blicu”, individualni stečaj predstavlja pravni postupak koji građaninu koji ne može da plati zaostale dugove omogućava da, posle određenog vremena, od najmanje godinu dana, bude oslobođen od većine dugova.