Početna Magazin Godine Hrvatski penzioneri produžavaće vozačke dozvole kao i svi drugi vozači

Hrvatski penzioneri produžavaće vozačke dozvole kao i svi drugi vozači

Hrvatski penzioneri produžavaće vozačke dozvole kao i svi drugi vozači

Izmenom zakona o saobraćaju, od ovog leta u Hrvatskoj osobe starije od 65 godina ne moraju prolaziti kompletan zdravstveni pregled, već samo osnovni koji je utvrđen i za dobijanje vozačke dozvole.

Zapravo, izmenom zakona ova obaveza utvrđena je za sve vozače, bez obzira na godine, te se starije osobe više ne pominju eksplicitno u članu koji definiše produživanje vozačke.

U Narodnim novinama (hrvatska verzija „Službenog glasnika“), 10. juna 2015. godine objavljene su izmene i do­pune „Zakona o sigurnosti prometa na cestama“, kojima je ukinuta diskrimi­nacija starijih od 65 godina u delu koji se tiče produživanja vozačke dozvole nakon ove starosne granice, piše sajt Penzić.

Član 222, ovako izmenjenog zakona o bezbednosti u saobraćaju u Hrvatskoj sada glasi:

„Vozač­ka dozvola za upravljanje vozilima AM, A1, A2, A, B, BE, F i G kategorije izda­je se s rokom važenja od 10 godina. Prilikom produljenja vozačke dozvole vozač je dužan podvrgnuti se zdrav­stvenom pregledu za vozača u slučaju kada je obaveza zdravstvenog pregleda utvrđena zdravstvenim uverenjem na temelju kojeg je vozačka dozvola izda­na.“

Zakon je stupio na snagu sutradan po objavi u zvaničnom glasniku te od ovog leta penzioneri u Hrvatskoj mogu produžavati svo­je vozačke dozvole bez plaćanja celokupnog zdravstvenog pregleda, već samo onog za koji je prilikom izda­vanja vozačke dozvole utvrđena takva obaveza koja važi i za sve druge vozače.