USPVLS povodom obraćanja pismom Aleksandra Vučića opljačkanim penzionerima

Od sredine novembra 2018. godine, penzioneri u Srbiji počeli su da dobijaju najavljeno pismo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u kome im se on zahvaljuje „na ljubavi i posvećenosti“ i što su „prihvatili i podržali teška odricanja“. Na koverti pisma, na čiju su sadržinu mnogi burno reagovali, u zaglavlju stoji naziv Srpske napredne stranke.
Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS objavilo je, povodom ovog pisma, Saopštenje koje u celosti prenosimo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Gospodinu Aleksandru Vučiću, predsedniku Srpske napredne stranke SNS i predsedniku Republike Srbije,

Iako nismo članovi SNS dobismo najavljeno pismo zahvalnosti što smo opljačkani preživeli Vaše „reforme“. Ono pokazuje da niste upoznati sa našom porukom upućenoj Vama u septembru ove godine, kada ste najavili ovo pismo a koja je glasila: „Predsedniče, hvala – pogrešićete adrese, još imamo zdrave pameti, vidimo se na sudu pravde i časti!

Ili verujete da i dalje možete pismima, zahvalnicama, mizernim povećanjima penzija siromašnim penzionerima, podrškom pseudopenzionerskih udruženja i drugim populističkim sredstvima, da prikrivate istinu o nesposobnosti da upravljate državom?

Nastavili ste sa potcenjivanjem generacija koje su završile najviše obrazovanje, po kom osnovu su i obavljale najsloženije i najodgovornije poslove i svojim uplatama u Fond PIO stekle natprosečne penzije. Istina je da su generacije koje ste kaznili smanjenjem penzija stvorile sve društveno bogatstvo koje vi, političari, rasprodajete i pljačkate od 2000. godine. U ocenjivanju stanja u državi, koje ste nasledili dolaskom na vlast 2012. godine, zaboravljate doprinos stranaka, u kojima ste bili i sa kojima ste danas u koaliciji, u razbijanju Jugoslavije i vođenju ratova, zbog čega smo zaostali u razvoju za drugim državama Evrope za najmanje 50 godina.

Podmećete, gospodine predsedniče, i na takav način nas vređate, da smo mi, penzioneri, prihvatili i podržali Vaše reforme koje su započele i završile se samo na neusklađivanju i smanjenju penzija i rasprodaji nacionalnih resursa. Podrška koju ste dobili od lažnih zastupnika penzionera nije data u naše ime. To zlo od potkupljenih i korumpiranih rukovodstava penzionerskih udruženja koje ste iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) preveli u SNS održavate samo zahvaljujući njihovim sitnim koristima i medijima koje ste zauzdali.

U pismu niste objasnili zašto nisu sprovedene obećane reforme u javnom sektoru i državnoj upravi kojima ste mogli obezbediti potrebna sredstva za brži ekonomski razvoj i dotacije obaveza Fonda PIO. Vlast koju personifikujete nije rasvetlila i smanjila kriminal tajkuna i stranih banaka, poreske i carinske utaje, pljačku i uništavanje EPS i drugih preduzeća kojima upravljate i koje prodajete.

Svi pokazatelji ekonomskog razvoja govore da ste neusklađivanjem i smanjivanjem penzija prikrivali vašu nesposobnost da sprovedete ključne reforme u društvu i tako povećate razvoj privrede i realan rast bruto društvenog proizvoda (BDP) i društvenog blagostanja. Niste nam odgovorili zbog čega je iz Srbije poslednjih šest godina otišlo preko 350.000 naših potomaka da grade druge države i da u njima rađaju decu.

Mi, vojni penzioneri, izgubili smo poverenje i poštovanje prema Vama kada ste dug Fonda PIO od 300 miliona evra, ne poštujući odluke Ustavnog suda Srbije, Zaključkom Vlade Republike Srbije 30. oktobra 2015. godine, pretvorili u 160 miliona, otimajući nam skoro 50 odsto onoga što nam po zakonu pripada. Vi još niste shvatili da Vam poniženi i opljačakani penzioneri nikada neće oprostiti donošenje nemoralnih i neustavnih zakona o neusklađivanju i smanjenju penzija.

Da li Vi stvarno mislite da ovim pismom možete zameniti štetu koju ste nama i državi napravili svojim „reformama“. Sa znanjem i iskustvom koje imamo nikako ne razumemo kako ste to smanjili javni dug zaduživanjem države za još 10 milijardi evra. Nikako nas ne možete ubediti da smo ušli u „zlatno doba“, a izbegavate da penzionerima oštećenim smanjenjem penzija, vratite neisplaćeni deo penzije.

Planirate i očekujete da se većina diskriminisanih i oštećenih zadovolji Vašim pismom ili ode na drugi svet.

Evo, prihvatamo da u određenom trenutku niste mogli, niste znali ili niste imali hrabrosti da od tajkuna i kriminalaca uzmete potrebna sredstva za dotacije Fondu PIO, pa ste smanjili penzije. Sada bi bilo pošteno, ako razumete o čemu pišemo, da posle, kako Vi kažete, postizanja finansijske stabilnosti, neisplaćeni deo penzija vratite po tržišnim uslovima ili da pod istim uslovima toliko uzmete od svih ostalih građana Srbije srazmerno njihovim ekonomskim mogućnostima. Nema, valjda, Srbija samo 800.000 građana koji treba da je spašavaju i brinu o njoj.

Očekivali smo da ćemo u ovom pismu pročitati: „Morali smo da smanjimo penzije, ali evo, sve vraćamo, kako član 58. Ustava Republike Srbije reguliše, sa kamatom“. Umesto toga, svesna podela penzionera u izmenama Zakona o PIO i nastavak prikrivenog otimanja od svih penzionera koje traje od 2012. godine, putem neusklađivanja penzija.

Ignorisanjem obaveze povraćaja neisplaćenih delova penzije, upućujete nas na zauzdane sudove u kojima nas čekaju visoke sudske takse i vremenski neizvesne presude. Računate da većina oštećenih penzionera, zbog neinformisanosti, neće pokrenuti sudske parnice za naknadu štete i da će najveći deo nas u međuvremenu preminuti. Veoma nemoralna praksa otimanja od građana dok tajkuni, strane banke i investitori svake godine iznose milijarde iz Srbije.

Reforma penzijskog sistema kojom rušite poverenje osiguranika u Fond PIO, prikrivate pljačku njegove imovine i smanjujete stečena prava penzionera i zaposlenih Vam neće proći.

Sa vama ili bez vas, PENZIONERI će kad tad staviti tačku na pljačku kojoj ste ih izložili!

Jovan Tamburić, predsednik USPVLS

Fotografija: Insajder.net