Početna Magazin Godine Na razvoj esencijalnog tremora utiču geni

Na razvoj esencijalnog tremora utiču geni

Na razvoj esencijalnog tremora utiču geni

Esencijalni tremor je načešći poremećaj pokreta, a njegov najčešći simptom jeste nevoljno drhtanje ruku.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Esencijalni tremor je najčešći poremećaj pokreta, kažu naučnici. On utiče na oko jedan odsto svetskog stanovništva i na do četiri odsto osoba starijih od 40 godina.

Nevoljno drhtanje ruku je najčešći simptom, ali simptomi mogu biti i drhtanje glave i nogu. Esencijalni tremor često se pogrešno dijagnostikuje kao Parkinsonova bolest.

Esencijalni tremor ima izazitu genetsku komonentu – često se dešava da utiče na nekoliko članova iste porodice.

Simon Žirar sa svojim kolegama sa Instituta za neurološke bolesti u Montrealu, sa Univerziteta Kvebek u Šikutami i Univerziteta Kil u Nemačkoj, sproveo je genetsko istraživanje sa 2809 osoba. Rezultati su objavljeni u časopisu Brain (Mozak).

Pronađena je jaka veza između ove bolesti i gena STK32B. Utvrđeno je i da još dva gena imaju manju vezu. Cilj naučnika je da shvate kako geni mogu da doprinesu razvoju bolesti, kao i da otkriju druge gene koji daju predispoziciju.

Da bi to ostvarili, idealno bi bilo kada bi mogli da ispitaju još 10.000 osoba obolelih od esencijalnog tremora. Pronalaženje osoba koje bi bile voljne da učestvuju u istraživanju relativno je teško, kaže Simon Žirar, jer mnogi oboleli ne osećaju potrebu da konsultuju lekara.

„Većina obolelih ne traže lečenje. Obično samo pokušavaju da se što bolje prilagode. Neki ljudi sa tremorom žive deset ili dvadeset godina bez lečenja.“

Rad ovih naučnika mogao bi dovesti do razvoja načina za bolju dijagnostiku i lečenje.

Pročitajte i tekst: