Hrvatska: Usklađivanje penzija – za 40 evra veća penzija

U Hrvatskoj bi, nakon redovnog usklađivanja penzija, prosečna penzija trebalo da bude veća za 40 evra. Budući da je u pitanju usklađivanje, a ne posebno socijalno davanje, i penzioneri koji žive u Srbiji a primaju penziju iz Hrvatske mogu da očekuju uvećanu penziju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nama je posebno zanimljivo to što, dok pojedini srpski mediji prenose (sa sve uzvičnicima) da će penzija u Hrvatskoj biti za 40 evra veća, hrvatski pišu o za 60 evra većoj penziji u Srbiji. Ono što je, međutim, značajna razlika jeste što hrvatski mediji koriste adekvatne pojmove te pišu o „usklađivanjima“ penzija. U Srbiji se, po običaju, govori o „povećanjima“ koja to nisu. Čak i kada je susedna država u pitanju.

„Povećanje“ bolje zvuči, to je sigurno. Ali kada se penzije uvećavaju da ne bi izgubile na vrednosti u odnosu na troškove života i plate – onda je u pitanju usklađivanje.

Usklađivanje penzija u Hrvatskoj

Model po kome se penzije usklađuju u Hrvatskoj uveden je još 1999. godine. Da bi se odredio procenat za koji je potrebno uvećati ili umanjiti penzije, koriste se statistički podaci o inflaciji i zaradama u javnom sektoru.

Ova formula za obračun usklađivanja penzija uzima u obzir 70 odsto onog činioca koji je više porastao i 30 odsto onog koji je u manjem procentu porastao.

Penzionerska udruženja u Hrvatskoj već godinama traže da se usklađivanje vrši na 100 odsto većeg faktora rasta, bez obzira da li je u pitanju rast plata ili inflacija.

U Hrvatskoj se penzije usklađuju dva puta godišnje. Hrvatska, za razliku od Srbije, nije prekinula ni u jednom periodu sa usklađivanjem penzija. Kao referentni datumi uzimaju se 1. januar i 1. jul, ali se samo usklađivanje obično najavljuje dva meseca kasnije. Zaostali novac isplaćuje se uz sledeću penziju.

Usklađivanje penzija u Hrvatskoj tokom 2023.

Željko Šemper, analitičar penzionog sistema, već je u junu 2023. predvideo da bi naredno usklađivanje u Hrvatskoj moglo biti po rekordno visokoj stopi.

Procenu da će narednim usklađivanjem penzije biti uvećane za od osam do devet odsto, Šemper je doneo na osnovu tada poznatih podataka o visini plata i inflacije. Nakon novih podataka o kretanju zarada u maju i inflaciji u junu, revidirao je svoju procenu usklađivanja penzija.

Hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da je prosečna neto zarada u ovoj zemlji u maju iznosila 1.133 evra, a bruto 1.562 evra. Kada je inflacija u pitanju, DZS je objavio da su cene u junu 2023. godine veće za 7,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Na mesečnom nivou, cene roba i usluga u proseku su veće za 0,9 odsto. To znači da je od marta 2022. godine inflacija najniža.

Imajući u vid nove podatke, Željko Šemper je doneo novu, iako ne konačnu procenu stope usklađivanja penzija u Hrvatskoj. Objasnio je za portal mirovina.hr da stopa rasta bruto zarada od prvog do petog meseca 2023. u odnosu na period od sedmog do jedanestog meseca 2022. iznosi 10,5 odsto. Nakon što je DZS objavio i podatke o inflaciji za jun, stopa promene prosečnog indeksa iznosi 3,1 odsto. Iz ovih podataka, a po formuli 70:30, procenat usklađenosti sa krajem maja je 8,28 odsto.

Za skoro 40 evra veća prosečna hrvatska penzija

Konačna stopa usklađivanja penzija u Hrvatskoj, izvesno je već sada, biće rekordno visoka. Ali će ona biti poznata tek krajem avgusta nakon što budu objavljeni statistički podaci o zaradama u junu.

Analitičar Šemper napominje da stopa usklađivanja ne bi trebalo da bude manja od sada procenjenih 8,28 odsto jer su već završeni pregovori sindikata o povećanju plata u javnom sektoru od 1. juna. Moguće je da će usklađivanje na kraju biti oko 8,5 odsto.

Ako bi penzije bile povećane za 8,5 odsto. prosečna penzija u Hrvatskoj, koja je u junu iznosila 467,53 evra, porasla bi za skoro 40 evra. Sa druge strane, penzioner sa prosečnom boračkom penzijom dobiće za oko 80 evra više, a penzionisani poslanici Hrvatskog sabora mogu očekivati povećanje od 140 evra.

FotografijaEvening Mood / Zagreb via photopin (license)