Početna Magazin Godine Društvo Da možda ne: Povodom tragedije u domu za stare kod Čačka (video)

Da možda ne: Povodom tragedije u domu za stare kod Čačka (video)

Da možda ne: Povodom tragedije u domu za stare kod Čačka (video)

U emisiji „Da možda ne“ (RTS 1), emitovanoj 23. aprila 2015. godine, autor i urednik emisije Olivera Kovačević razgovarala je sa svojim gostima na temu tragedije u domu za stare u Vranićima kod Čačka. Ova emisija osvetlila je problem i iz nekoliko novih uglova…

U studiju RTS-a kao gosti govorili su:

Pre nego što pogledate snimak, dozvolite da vam skrenemo pažnju na nekoliko momenata…

Dejan Marić, (su)vlasnik doma, došao je i govorio u studiju nacionalne televizije u trenutku kada je njegov (porodični) biznis u najvećem broju medija stavljen na stub srama i kada gledaoci imaju „sve“ razloge da ga mrze:

  • zbog zaraze u njegovoj ustanovi preminulo je petoro, i zaraženo je mnogo više ljudi
  • dolazi iz porodice koja ima razgranat biznis, ne samo nege starih, nego i lanac cvećara i pogrebno preduzeće, itd.

Ipak, od njega nismo čuli samo relativizacije, „izvlačenje“, okolišanje, kao što to obično biva u sličnim situacijama, ni kada je govorio o porodičnom „mini-holdingu“ (čija kombinacija biznisa kod mnogih lako izaziva zgražavanje), ni kada je govorio o konkretnom događaju, cenama usluga, itd.

Pored toga, od vlasnika doma mogli smo čuti i jedan zanimljiv detalj koji se ranije nije pojavljivao u medijima…

Bilo je potrebno od 12 do 24 sata za hospitalizaciju pacijenata na prebukiranom odeljenju infektivne nege čačanske bolnice (što otvara pitanje da li je reč o epidemiji širih razmera). A čak i to nije bilo moguće bez „intervencije“ i pritiska rodbine korisnika doma.

Nada Satarić iz Udruženja Snaga prijateljstva – Amity, postavila je nekoliko važnih pitanja koja su takođe bila mahom ignorisana od strane medija u izveštavanju ovim povodom, ali i u nekim ranijim sličnim situacijama.

Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!
Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!

Ona je istakla da država i njeni sistemi moraju mnogo da unaprede koordinaciju između sebe, ali i da unaprede konkretne podzakonske akte, akreditacione i licencne procedure, kako bi vođenje domova za stare bio transparentan proces sa jasnim i razumljivim pravilima:

– Nakon 25 godina rada u domovima za negu starih, čitajući pravilnike, bilo mi je potrebno dva meseca da razumem šta tamo uopšte piše.

Govoreći o monitoringu domova koji je radila, ona je potvrdila da ne postoji per se razlika između kvaliteta usluga u državnim i privatnim domovima za stare u Srbiji, i da, i u jednim i u drugim, mogu da se nađu problemi ali i izuzetni primeri kvaliteta smeštaja i usluge.

Sve u svemu, nema sumnje da ćemo u narednim godinama sve više imati prilike da slušamo i o tragedijama i incidentima (kao što pokazuju i iskustva najrazvijenijih zemalja), i o cenama, i o uslugama, i o inspekcijama domova za stare. Ova tema ulazi u žižu interesovanja i tu je da ostane.