Početna Magazin Godine Prekovremeni rad povećava rizik od srčanog udara

Prekovremeni rad povećava rizik od srčanog udara

Prekovremeni rad povećava rizik od srčanog udara

Oni koji rade 55 sati nedeljno imaju 33 odsto veće šanse da dožive srčani udar, u odnosu na one koji rade 35 do 40 sati nedeljno, zaključak je velike studije koja je ispitala preko pola miliona ljudi.

Velika studija opasnosti dugog rada sprovedena u Velikoj Britaniji, pratila je 603.838 pojedinaca iz Evrope, Amerike i Australije, i utvrdila je da su, pored gorenavedenih statistika, oni koji dugo rade u 13 odsto većem riziku da obole od koronarne bolesti srca (Long working hours and risk of coronary heart disease and stroke: a systematic review and meta-analysis of published and unpublished data for 603 838 individuals).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Iznenadna smrt usled opterećujućeg rada izazvana srčanim udarom verovatno je rezultat reakcije na stres. Obrasci koji prate dugi rad, kao što su fizička neaktivnost, takođe su značajan uzrok – kaže se u studiji.

Reč je zapravo o meta-studiji koja je pratila rezultate nekoliko velikih pojedinačnih studija, i došla do sledećih podataka:

  • oni koji rade od 41 do 48 sati nedeljno u 10 odsto su većem riziku od srčanog udara
  • oni koji rade od 49 do 54 sati nedeljno u 27 odsto su većem riziku, u odnosu na one koji rade do 40 sati nedeljno.

Među zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Turska ima najveći broj radnika koji rade preko 50 sati nedeljno (čak 43 odsto zaposlenih), a Holandija najmanje (manje od jedan odsto zaposlenih), piše Gardijan.