Magazin Godine Zdravlje

Prekovremeni rad povećava rizik od srčanog udara

Oni koji rade 55 sati nedeljno imaju 33 odsto veće šanse da dožive srčani udar, u odnosu na one koji rade 35 do 40 sati nedeljno, zaključak je velike studije koja je ispitala preko pola miliona ljudi.

Velika studija opasnosti dugog rada sprovedena u Velikoj Britaniji, pratila je 603.838 pojedinaca iz Evrope, Amerike i Australije, i utvrdila je da su, pored gorenavedenih statistika, oni koji dugo rade u 13 odsto većem riziku da obole od koronarne bolesti srca (Long working hours and risk of coronary heart disease and stroke: a systematic review and meta-analysis of published and unpublished data for 603 838 individuals).

– Iznenadna smrt usled opterećujućeg rada izazvana srčanim udarom verovatno je rezultat reakcije na stres. Obrasci koji prate dugi rad, kao što su fizička neaktivnost, takođe su značajan uzrok – kaže se u studiji.

Reč je zapravo o meta-studiji koja je pratila rezultate nekoliko velikih pojedinačnih studija, i došla do sledećih podataka:

  • oni koji rade od 41 do 48 sati nedeljno u 10 odsto su većem riziku od srčanog udara
  • oni koji rade od 49 do 54 sati nedeljno u 27 odsto su većem riziku, u odnosu na one koji rade do 40 sati nedeljno.

Među zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Turska ima najveći broj radnika koji rade preko 50 sati nedeljno (čak 43 odsto zaposlenih), a Holandija najmanje (manje od jedan odsto zaposlenih), piše Gardijan.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija