Ljubica (Beograd): Kratak izlet u svet snova

Priča sa V konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“ u kategoriji „Najbolja priča o putovanju u inostranstvo“.

Kad poželite da u svoj život unesete malo svežeg daha, odlučite se za neko putovanje. Nekoliko dana, autobuskom turom, priredićete sebi nezaboravne trenutke. Upijajući svojim pogledom, praveći snimke predela, koje ste prvi put videli, osvežićete svoj um i napraviti mali kapital uspomena.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ako krenete put Italije, srešćete se sa prelepom zemljom iz čijeg tla niče umetnost.

Maršrutu, Đenova, Obala Cveća, Menton, San Remo, Cique Terre, Rapalo, Anta Margarita, Porto Fino. Nosićete kao dragulj svojih uspomena. Sva ova mesta pripadaju Liguriji. Italijanskoj regiji koju zapljuskuje beskrajno plavetnilo Ligurijskog mora i koja se svojim severnim delom dodiruje sa južnom sredozemnom obalom Francuske.

Kad uđete u blago talasastu Italiju, jutra su u izmaglici, nižu se pejzaži lepo uređenih polja malo udaljenih naseljenih mesta, koja od ranog jutra počinju da pulsiraju. Iza skromnih i uređenih fasada malih zgrada, život se budi. Ljudi se predaju svakodnevnim dužnostima. Na dobro urađenim autoputevima vozila se u svim pravcima umnožavaju a pogledi na brzo smenjive krajolike se isto tako brzo usmeravaju, zadržavajući ono što je putniku zanimljivo. Uredna dvorišta, kao i parcele sa uzgajenim povrćem i voćem, sređenim malim fabričkim pogonima.

***

Ligurijska obala je strma. Ogranci Alpa nemo stoje i ogledaju se u plavom beskraju, mirnog septembarskog mora. Autobus vešto prelazi od serpentine do serpentine, jasno obeleženim znacima, a ima ih bezbroj, kao i kraćih tunela osvetljenih sa tri boje!

Putevi su besprekorni što navodi na razmišljanje da je to prva odlika jedne bogate zemlje. Na trenutak uzbrdice prikriju pogled na more, i male gradove pored njega, sa trgovima i obaveznim crkvama i zvonicima. U daljini ljeska azurno more i mali beli brodići i jedrilice.

U malom mestu Varace, na tridesetak kilometara od Đenove, je mnoštvo hotela, kao i jedan u kome smo smešteni. Na nekoliko metara od plaže, njegovu skromnost, bogati miris mora, pogled na plavu pučinu i radosni kupači.

***

Jutro u Đenovi otvara nove doživljaje. Veliki most nedavno urušen, stoji nagnut nad nekoliko stambenih zgrada. Inače veoma impozantan, čeka svoju rekonstrukciju. Bezbroj saobraćajnica vodi u ovaj divan lučki grad. Luka je veoma velika, okružena zgradama lepe arhitekture, svetlih boja, prošaranih visokim palmama i raznobojnim mediteranskim rastinjem.

Barokne građevine asociraju na renesansno bogatstvo i velikog takmaca sličnih njoj, kao što je Venevija. Pristali brodovi se blago njišu a pažnju skreće velika gondola, autentične veličine i izgleda, upotrebljena za snimanje čuvenog filma „Pirati sa Kariba“. Na njoj dominira figura pirata.

Brod je trenutno turistička atrakcija i dostupan je za obilazak. Veoma je upadljiva zgrada najveće banke. Barokna građevina je ukrašena na spoljnim zidovima različitim scenama iz života u tzv. Zgrafito tehnici, gde se boje nanose na svežu podlogu i veom, odolevajući svakom nevremenu. Odatle počinje…

***

„Ulaz“ u grad koji je na uzvišici. Usput su mali trgovi, prvi sa prekrasnom katedralom iz XII veka sa impozantnim portalima i zvonikom u crno-beloj boji! Na sledećem je raskošna barokna gradska kuća. Onda slede male pijace. Turisti sa svih strana sveta slivaju se prema centralnom trgu Ferari, sa velikom fontanom, zgradom opere, Duždevom palatom, baroknim zgradama koje krase sve ulice i koje se zrakasto prostiru svuda uokolo.

U blizini je i muzej Kristofora Kolumba, skromno malo zdanje, sa izuzetno malim vratima prekrivenim bršljenom. Grad isijava živi mediteranski ritam sa pratećom turističkom živošću, divnim restoranima, kafeterijama i bezbroj trgovinskih radnji.

Nova moderna arhitektura kojane mimoilazi nijedan grad, i ovde pokazuje svoju izuzetnost i lepotu, koja odražava urođeni talenat italijanskih arhitekata i graditelja.

***

Iz severnog dela Ligurije, Obalom Cveća, sa prekrasnim žbunovima lavande, raznobojnim cvetovima hibiskusa i drugih mediteranskih vrsta cveća, stižemo u mali francuski gradić Menton.

„Biser Francuske“, čiji su zaštitni znaci lavanda i limun. U tom duhu su bezbrojni suveniri oblikovani u razne paketiće ispunjene sa ova dva obeležja. Gradić se spušta na krasnu peščanu plažu sa obiljem luksuznih hotel.

Ukrašen palmama i muzejom savremene arhitekture, posvećenom Žanu Kokto-u. Prelepa marina se diči luksuznim brodićima i jahtama. Sunce i ceo ambijent mami uzdahe! Nedaleko od Mentona sledi San Remo. Krasan grad, mnogima poznat po festivalskim muzičkim takmičenjima, u raskošnoj dvorani „Ariston“ u centru grada.

Najlepši ukras grada je je Ruska Crkva prelepe fasade u skladnim bojama i gde su nekad počivale mošti crnogorskog kralja Nikole Petrovića I. Grad obiluje kockarnicama, smeštenih u najlepšim zgradama sa mnogo cveća i uređenih slobodnih površina. Dok su u drugom planu male ulice sa autentičnim italijanskim šarmom, malm radnjama, pekarama, kafeterijama itd.

***

Celodnevni izlet do „Pet sela“ ili „Pet zemalja“ (Cinque Terre), je izuzetan doživljaj. Od mesta Levante, voz povezuje Pet Sela koja se strmo spuštaju prema čarobnoj morskoj obali. Rastojanje između svakog od njih je oko dvadesetak minuta vozom. Kolima je zabranjen pristup. Rio Mađore, Manarola, Vernaca, Monte Rosso al Mare. Sva su arhitektonski slična.

Kuće sa visine stepenasto se spuštaju do blizine mora, gde se prostiru prelepe peskovite plaže. Pešačke staze su posebna vrsta izazova. Nema motornih zagađivača. Samo more, hoteli, mali restorani, italijanske testenine, peciva, dobra vina i bezbroj raspoloženih i radosnih turista.

Sa visine, stazama ćete gledati srećne kupače, koji sa uživanjem seku male talase plivajući. Mali brodići i jahte približavaju se obali. Kuće su obojene nežnim pastelnim bojama od ružičaste, žute do nežno zelene, plave i bele. Država propisuje nijanse kojih se vlasnici pridržavaju.

***

U delu Levantske obale je i zaliv Golfo del Tigullio. Gradići Rapalo, Santa Margarita i Portofino su pravi dragulji ovog dela italijanske obale. Smešteni su u nizu i svaki od njih zapljuskuje azurno more. Peščane plaže posebno vidljive u Santa Margariti. Krivudavi putevi, ukrašeni cvetnim mediteranskim biljkama, raskošne vile prelepe arhitekture, hoteli, žamor turista, sunčani dani, sreća na licima ljudi.

Rapalo je gradić sa vidljivije autentičnm stanovništvom. Male savladive ulice sa lepim kućama i dvorištima. Dosta radnji, restorana, kao i hotela. Svaki manji trg pruža mogućnost predaha i radost razgledanja.

Santa Margarita, izuzetnom lepoto mi izaziva uzdahe! Prekrasne polukružne peščane plaže, nastavljaju se na malo pristanište. Uz samu obalu je park gde dominira skulptura zaštitnice grada Santa Margarite.

Okružena stazama, raznobojnim cvećem, palmama, zaslužuje divljenje i poštovanje meštana i gostiju. Okolo luksuzni hoteli smešteni u brižljivo negovanim baroknim zgradama u divnim bojama. Živost upotpunjuju neizbežne reke automobila. Odatle se brodom manjih dimenzija grupe brojnih turista ukrcavaju za mondenski Portofino, koji leži na dubokoj morskoj uvali. Dok brod seče manje morske talase, koji svojom penušavom belinom stvaraju najlepši sklad sa azurno plavom masom vode, osećate radost koju u vas unosi ova harmonija prirode.

***

Portofino sa luksuznim hotelima, baštama, restoranima, skupim prodavnicama, popločanim malim trgovima i zaronjenu visoke planinske obronke, svojim bogatstvom na neki način dodaje lepotu prethodno viđenom.

Za obične ljude, manjih turističkih mogućnosti, na trenutke sve deluje kao mala iluzija koju su ipak uspeli da dodirnu svojom rukom, dahom! Vredelo je!

Kad se na kraju smeste u svoje male domove, imaće bezbroj fotografija, smeštenih u svoje albume ili moderne telefone… Ali zasigurno, imaće uspomene koje će često krasiti njihov svet pod jastukom…

Ljubica Nikolić, Beograd
Fotografija:
Rapalo, Roselie za Pixabay