Uncategorized

Uslovi za odlazak u penziju u 2015. godini

Kompanija Paragraf izdvojila je delove Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji važe prilikom ostvarivanja prava za odlazak u penziju u 2015. godini…

[maxbutton id=”3″]

Član 70b

Izuzetno od člana 70a ovog zakona, osiguraniku ženi se prevremena starosna penzija određuje na način kako se određuje starosna penzija, s tim što se iznos te penzije trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenih:

1) u 2015. godini, 60 godina i šest meseci života;

Član 19v

Izuzetno od člana 19b ovog zakona, osiguranik stiče pravo na prevremenu starosnu penziju kad navrši:

1) u 2015. godini, 40 godina staža osiguranja i najmanje 55 godina života (muškarac), odnosno 36 godina i četiri meseca staža osiguranja i najmanje 54 godine i četiri meseca života (žena);

Član 43a

Izuzetno od člana 43. stav 1. ovog zakona, osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši:

1) u 2015. godini, najmanje 54 godine života i 21 godinu i osam meseci staža osiguranja, od čega najmanje 11 godina i osam meseci efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem; (beneficirani staž)

Izuzetno od člana 43. stav 3. ovog zakona, osiguranik koji navrši 25 godina staža osiguranja, od čega najmanje 15 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, u organu iz člana 42. ovog zakona, stiče pravo na starosnu penziju kad navrši:

1) u 2015. godini, 56 godina i deset meseci života;

Član 70b

Izuzetno od člana 70a ovog zakona, osiguraniku ženi se prevremena starosna penzija određuje na način kako se određuje starosna penzija, s tim što se iznos te penzije trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenih:

1) u 2015. godini, 60 godina i šest meseci života;

Član 70[s4]

Izuzetno od člana 9. stav 2. ovog zakona, starosna granica može se snižavati najviše do:

5) u 2015. godini, 54 godine i osam meseci života.

Član 71[s4]

Izuzetno od člana 13. ovog zakona, odnosno od člana 29. stav 1. Zakona, pravo na porodičnu penziju udova stiče kad navrši:

5) u 2015. godini, 52 godine života;

Izuzetno od člana 13. ovog zakona, odnosno od člana 29. stav 1. Zakona, pravo na porodičnu penziju udova stiče kad navrši:

5) u 2015. godini, 52 godine života;

Izuzetno od člana 13. ovog zakona, odnosno člana 29. stav 3. Zakona, udova koja u toku trajanja prava na porodičnu penziju stečenog na način iz člana 29. stav 1. tač. 2) i 3) Zakona, trajno zadržava pravo na porodičnu penziju i udova kojoj pravo na porodičnu penziju prestane posle navršene 45 godine života može ponovo ostvariti pravo na porodičnu penziju kad navrši:

5) u 2015. godini, 52 godine života;

Član 72[s4]

Izuzetno od člana 14. ovog zakona, odnosno člana 30. stav 1. Zakona, pravo na porodičnu penziju udovac stiče kad navrši:

5) u 2015. godini, 57 godina života;

Izuzetno od člana 14. ovog zakona, odnosno člana 30. stav 3. Zakona, udovac koji u toku trajanja prava na porodičnu penziju stečenog na način iz člana 30. stav 1. tač. 2) i 3) Zakona, trajno zadržava pravo na porodičnu penziju kad navrši:

5) u 2015. godini, 57 godina života;

Član 74[s4]

Izuzetno od člana 25. stav 1. ovog zakona, osiguraniku ženi uvećava se staž osiguranja za određivanje visine starosne penzije, kao i staž osiguranja i penzijski staž za određivanje visine invalidske penzije, i to:

4) u 2015. godini, za 12%;

Član 22[s6]

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”, a primenjuje se od 1. januara 2015. godine, osim odredaba čl. 14. do 17. ovog zakona, koje se primenjuju od dana stupanja na snagu ovog zakona i odredbe člana 9. ovog zakona, koja se primenjuje od 1. januara 2032. godine.

Napomena: informacija u potpunosti preuzeta sa sajta Paragraf.rs

penzionerska-porodicna-popust-kartica-penzin[maxbutton id=”1″]

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

11 Comments

Click here to post a comment
 • imam 20 godina radnog staza poslao sam postom jos 4.5 godina staza koje nisu obracunate dali imam pravo na ukupno 20 godina i sest meseci dali moze da se spoi poljoprivredna i radna penzija

  • Poštovani, obratite se najbližoj filijali Fonda PIO. Oni vode evidenciju i o radnom stažu po vrstama penzijskog osiguranja.

 • Zanima me da li ovaj clan 9 stav 2 vazi i za mene, tj. da li mogu u prevremenu penziju, jer imam 28 godina radnog staza i 55 godina zivota. Jer pise u ovom clanu, da se granica prevremene penzije za 2015 godinu, moze snizavati do 54 godine i 8 meseci,

  5) u 2015. godini, 54 godine i osam meseci života.

 • HVALA NA ODGOVORU, DIVNI, STE A VASA STRANICA JE PRAVA STVAR…VELIKI POZDRAV

 • 0ve godine, prvog septembra, punim 62 godine života i imam 37 godina i 9 meseci radnog staža. Da li imam pravo da radim do punih 65 godina života ! Profesor-psiholog sam u prosveti.
  Pozdrav

  • Poštovana,
   Kopiramo odgovor na slično pitanje drugog čitaoca:
   Poštovana, u Zakonu o radu , Član 175, između ostalog veli sledeće:
   „Radni odnos prestaje:…
   2) kad zaposleni navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, ako se poslodavac i zaposleni drukčije ne sporazumeju;“

   To jest, ako se ne dogovore drugačije, a ispunjena su oba uslova za starosnu penziju, zaposleni može otići u penziju po sili zakona (osim ako se ne zaposli negde drugde). Kada je ispunjen samo jedan od uslova ne postoji zakonski osnov da poslodavac donese rešenje da zaposlenom prestaje radni odnos po sili zakona.

 • Posto sam sa Kosova nema mi staza u bazu podataka do 1991god.imam pravo na prevremenu penziju ali kako doc do tog staza.u radnoj knjizici se vidi ali u PIU PETORO kod koih sam bila svi razlicito pricaju.dve zadnje firme gde sam radila su prodate.kako i gde da potrazim taj staz kojeg nema u ebidenciji i ko to moze pribavit umesto mene.trebam li otic u Pristinu a radila sam u Djakovici.umaprrd hvala

  • Poštovana, znamo za problem, ali ne znamo šta da Vam kažemo… Čak nikada nismo ni čuli da neko u javnosti govori o tom problemu iako se tiče desetina hiljada građana…
   Svi kontakti PIO sa KiM sada su na Novom Beogradu, pa i PIO služba filijale iz Đakovice (na linku), ali i tamo ste verovatno već i pitali.
   Iskreno, ne znamo šta se radi u Vašem slučaju, mi od PIO nismo dobijali odgovore na to pitanje…

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija