Ekonomija Magazin Godine

Sticanje i ukidanje prava na porodičnu penziju

Ukoliko se korisnik porodične penzije zaposli, tj. sklopi bilo koju vrstu ugovora o radu ili ukoliko završi školovanje, isplata porodične penzije se obustavlja. 

Sticanje prava na porodičnu penziju i njegovo ukidanje, poslednjih dana je, kako se navodi u prilogu RTV-a, izazvalo neke nedoumice.

Povodom toga, oglasio se Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) objašnjavajući da, ukoliko se korisnik porodične penzije zaposli, tj. sklopi bilo koju vrstu ugovora o radu ili ukoliko završi školovanje, isplata porodične penzije se obustavlja.

Ne pravi se razlika između honorarnog rada, stalnog zaposlenja ili rada na određeno vreme jer se u bazi podataka matične evidencije Fonda sva ta lica registruju kao osiguranici, objašnjava za Tanjug Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose sa javnošću PIO fonda.

“Za svaki vid angažovanja za koji se isplaćuje ugovorena novčana naknada, bez obzira na vrstu ugovora o radu, obavezna je prijava na osiguranje i plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.”

“Uparivanje podataka sa spiskova korisnika penzija i osiguranika se obavlja kroz poseban elektronski program zahvaljujući čemu se automatski evidentiraju lica koja se nalaze na oba spiska, odnosno koji su i korisnici penzije, ali i prijavljeni na osiguranje.”

“Ovi spiskovi se ažuriraju početkom svakog meseca i sve uočene nepravilnosti nakon uparivanja podataka se odmah prosleđuju filijalama Fonda koje vrše isplate tih porodičnih penzija za pokretanje postupka obustave isplate”, naglašava direktorka Timotijević. Ukoliko se ispostavi da je neko od korisnika primao porodičnu penziju u vreme dok je bio zaposlen, dužan je da PIO fondu vrati sve nezakonito primljene penzije.

Postoji i veoma mali broj korisnika porodične penzije koji su u radnom odnosu, ali čija je plata manja od 50% od najniže osnove osiguranja zaposlenih. U tom slučaju, njima je, od 2011. godine, omogućeno da zadrže porodičnu penziju.

Prema podacima iz januara 2014. godine, porodičnu penziju prima 367.199 korisnika.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

4 Comments

Click here to post a comment
 • Ja Sam se zaposlia, kako Sam porodicni penzioner.Moja dope ska primanja su mnogo manje nego Sto zakon dozvoljava,jer po zakonu od 2015 g.odnosno izmenjale zakona , porodicni penzioner moze se zaposliti I primiti penziju, ukoliko mu je dopunski rad po Bilo kojoj ugovornoj Obavezni manji od minimal ne zarade u Srbiji, odnosno najmanje osnovice za doprinos.
  Ukinuli su mi penziju I to bez obavestenja I Meni I banci,resenje Sam podigli u Pio Beograd I samo pise da po clans zakona 117 stav 2 I 3 porodicni penzioner I nemaju Prava na dopunski rad,ne uzimaju I u obzir stav 4 ,gdje pise da p.penz.mogu raditi po pose niim uslovima.Resenje Sam primila 21 Marta 2016 g.gdje pise da mi penziju ulica just od 1 Julia 2015 g.kada me je poslodavac prijavio.Ulozila Sam zalbu, od javila se sa dopunski get rada , prilog I’ll Sve to I Evo posle dva meseca Jos mi Nema ni odgovora ni penzije.Pre dva Dana su me zvali iz banke gde mi je te kuci racun za uplatu da mi saopste da su dobili dopis da mi se ulica penzija..Strasno..banka je obavestenja posle dva meseca,a ja sa Godinu zakasnjenja, a cell vreme Sam te Godine pripala uplate..imam kredit u banci I zahvaljuje I tome Sto me dugo poznaju da uredno ispunjavam Obaveze, pristati su da sacekamo rasplet..djeca mi pomazu u ovoj situaciji.,molim komentar.

  • Poštovana,
   Zaista ne možemo ništa da prokomentarišemo. Ništa što bi Vam značilo. Možete da se žalite, ali to znate i sami. Da li imate osnova, ne možemo da znamo. Možemo da Vam preporučimo da se obratite agenciji koja se time bavi. Mi sarađujemo sa Direktom: http://www.direkta.rs Želimo Vam da sve to “raspletete” na za Vas najbolji mogući način.

 • Dete sam palog borca primam primao sam porodicnu penziju do navrsene 26godine zivota kao student nisam zavrsio fakultet koji sam pohadjao imam pitanje : da li cu morati da vracam porodicnu penziju posto nisam zavrsio skolovanje na fakultetu.

  • Poštovani, nećete morati da vraćate penziju – ona se isplaćuje za godine školovanja, ne za dobijenu diplomu.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija