Magazin Godine Srbija

Oglas za besplatno banjsko lečenje preko PIO fonda

Penzin: Kuršumlijska banja - Hotel Žubor
Kuršumlijska banja - Hotel Žubor

PIO fond je raspisao oglas za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na besplatno banjsko lečenje (besplatna rehabilitacija). Prenosimo oglas u celosti.

Foto: hotel Žubor, Kuršumlijska banja

Na osnovu člana 7 Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje – prečišćen tekst (“Službeni glasnik RS”, 15/2012, 17/2013 i 12/2014),

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisuje

OGLAS

za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju za 2015. godinu

 1. Pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i čija je penzija za januar, odnosno februar niža od iznosa prosečne penzije u Fondu, odnosno od 23.159,00 dinara.
 2. Pravo da se jave na oglas imaju penzioneri iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednici, koji, osim penzije koja je niža od gore navedenog iznosa, nemaju druga lična primanja. Pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora (preračunato po srednjem kursu NBS na dan 15.1.2015. godine 1 evro = 122,489 dinara), pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi iznos iz tačke 1 ovog oglasa.
 3. Pravo na korišćenje besplatne rehabilitacije imaju korisnici penzija koji to pravo nisu koristili u poslednjih pet godina, a korisnici poljoprivredne penzije, pored navedenih uslova, moraju da imaju i najmanje 10 godina staža po osnovu obavljanja poljoprivredne delatnosti.
 4. Uz prijavu, potrebno je podneti:
  – penzijski ček za januar ili februar 2015. godine
  – dokaz o visini penzije ostvarene po međunarodnim ugovorima (izvod banke ili potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja)
  – fotokopiju lične karte
  – postojeću medicinsku dokumentaciju
  – pisanu izjavu, na propisanom obrascu prijave, o drugim ličnim primanjima i o tome da predhodnih pet godina nisu koristili rehabilitaciju o trošku Fonda.
 5. Prijave se podnose opštinskim organizacijama penzionera, prema mestu prebivališta, a korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija ispostavi ili filijali Fonda u mestu prebivališta.
 6. Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.
 7. Prijave na oglas mogu da se podnesu do 15. aprila 2015. godine. *
 8. Na utvrđeni spisak korisnika penzija koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju može se podneti prigovor nadležnoj komisiji u roku od osam dana od dana objavljivanja spiska na oglasnoj tabli.
 9. Komisija iz tačke 8 dužna je da u roku od tri dana razmotri podnete prigovore i utvrdi konačan spisak korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju i objavi ga na oglasnoj tabli opštinske organizacije korisnika penzija, filijale Fonda, odnosno službe filijale i ispostave.

Prijava za upućivanje na rehabilitaciju (PDF)

*Fond PIO je, nakon raspisivanja oglasa, doneo odluku o produženju roka za podnošenje prijave. Zbog uskršnjih praznika, rok za prijavu je pomeren do 20. aprila 2015. godine.

Fotografija sa pratećim tekstom: Kuršumiljska banja – Hotel Žubor
Izvor: Fond PIO


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija