Manje od 50.000 dinara zarađuje više od polovine zaposlenih

Međunarodni dan dostojanstvenog rada se obeležava 7. oktobra svake godine. A u Srbiji u kojoj, svakog meseca, više od polovine zaposlenih prima manje od 50.000 dinara, teško je govoriti o dostojanstvenom radu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zoran Stojiljković, predsednik UGS „Nezavisnost“, naglasio je, povodom Međunarodnog dana dostojanstvenog rada, da određeni podaci sasvim dovoljno govore o tome koliko ima dostojanstvenog rada u Srbiji. Reč je, pre svega, o podatku da više od polovine radnika u Srbiji radi za platu manju od 50.000 dinara, kao i da su mnogi u neregulisanom radnom statusu.

Da bi rad mogao da se smatra dostojanstvenim trebalo bi da podrazumeva da je ugovoren, siguran u svakom pogledu, čak i od psihičkih pritisaka i da je na vreme i dostojanstveno plaćen, objašnjava Stojiljković.

„Svi koji su u zoni sive ekonomije i rade sa kratkoročnim ugovorima i u fleksibilnim oblicima zapošljavanja, izvan su zone dostojanstvenog rada. Ako on podrazumeva i pristojne zarade od kojih se može pristojno živeti, onda je i dobar deo zaposlenih koji imaju niska primanja van takvog rada“, rekao je Stojiljković.

Mihail Arandarenko, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu naglašava da je tehnički moguće izvesti reformu poreske i socijalne politike, odnosno naknada od penzija do socijalne pomoći, naknade porodiljama i slično.

„To je moguće zato što postoji fiskalni prostor za preraspodelu, budući da je naša država bogata što se za građane ne bi moglo reći. U prilog tome mogu da kažem da je u poređenju sa 10 ili malo više zemalja istočne Evrope koje su ušle u Evropsku uniju, Srbija druga ili treća zemlja po veličini budžeta“, rekao je Arandarenko.

Samo troje od petoro zaposlenih u Srbiji ima ugovor na neodređeno vreme, podaci su Centra za demokratiju. Ta vrsta ugovora nije garancija sigurnosti budući da je indeks zaštite zaposlenja u Srbiji jedan od najnižih u Evropi.

izvor: Novosti
Fotografija iz TV serije „Real Humans“