Čovek i smrt Društvo Magazin Godine Zdravlje

Legalizacija namerne smrti (1): Asistirano samoubistvo

Asistirano samoubistvo je samoubistvo koje se počini uz pomoć druge osobe. Izraz se danas najčešće koristi za samoubistva počinjena uz asistenciju lekara

U ovom serijalu tekstova Penzin pojašnjava sličnosti i razlike prakse asistiranog samoubistva i eutanazije i obrađuje iskustva zemalja koje su legalizovale jednu ili obe prakse, ili tolerišu njihovo sprovođenje: 
Asistirano samoubistvo je samoubistvo koje se počini uz pomoć druge osobe. Izraz se danas najčešće koristi za samoubistva počinjena uz asistenciju lekara (physician-assisted suicide – PAS).

– Asistirano ubistvo uz pomoć lekara koji stručno i namerno pruža osobi sve potrebne informacije ili sredstva, ili oba, kako bi počila samoubistvo, uključujući savetovanje o smrtonosnim dozama lekova, prepisivanje takvih doza ili obezbeđenje lekova – definiše kanadsko udruženje lekara (CMA) u dokumentu Eutanazija i asistirano samoubistvo (pdf).

Kako ćemo videti u nastavku serijala, prema iskustvu zemalja u kojima je ono legalizovano ili se toleriše, asistirano samoubistvo čini se kao prihvatljivija opcija sa manje mogućnosti za zloupotrebe.

Preporučujemo za čitanje: 

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija