Početna Magazin Godine Evropska komisija: Hrvatska ima preterano povoljno prevremeno penzionisanje

Evropska komisija: Hrvatska ima preterano povoljno prevremeno penzionisanje

Evropska komisija: Hrvatska ima preterano povoljno prevremeno penzionisanje

Hrvatska će morati da destimuliše prevremeno penzionisanje većim umanjenjem za prevremene penzije, na osnovu preporuka koje je objavila Evropska komisija (EK). Pogledajte koje su starosne granice za ostvarivanje uslova za prevremene penzija u državama Evropske unije…

Pooštravanje uslova za prevremeno penzionisanje jedna je od šest mera i ciljeva koje Hrvatska treba da ostvari u 2015. i 2016. godini, u okviru preporuka EK povodom nacionalnog programa reformi.

Komisija smatra da Hrvatska ima „preterano povoljan sistem prevremenog penzionisanja za određena zanimanja“, kao i „niz penzionih programa prema posebnim propisima“.

Smatra se da je prevremeno penzionisanje značajno doprinelo negativnom razvoju odnosa na hrvatskom tržištu rada, čija je aktivnost gotovo najniža u poređenju s ostalim članicama EU.

Stopa aktivnosti radno sposobnog stanovništva starosti od 15 do 64 godine u Hrvatskoj iznosi 66 odsto, a od svih članica EU nešto nižu stopu imaju samo Italija i Rumunija.

Od radno sposobnog stanovništva u starosnoj grupi od 50 do 64 godine na tržište rada je uključeno tek 52,5 odsto osoba, dakle tek svaki drugi.

Preporuka je uzela u obzir i najnovije demografske projekcije EK prema kojima će se u Hrvatskoj do 2060. smanjiti radno sposobno stanovništvo za 10,4 odsto, dok će udeo stanovništva starijeg od 65 godina drastično porasti, sa 18,3 odsto do 29,6 odsto a onog preko 80 godina sa 4,4 odsto na 11,1 odsto.

Raširenost prevremenog penzionisanja u Hrvatskoj pokazuje i kratak radni vek. Prema poslednjim podacima Evrostata prosečni radni vek u Hrvatskoj iznosio je 31 godinu, najmanje posle Mađarske i Italije, daleko od Islanda (45,6), Švajcarske (41,9), Švedske (40,5), Holandije (39,8) ili Norveške (39,5).

Isto tako, prema podacima Evropske komisije, u Hrvatskoj je oko 33 odsto penzionera mlađe od 65 godina, što je svrstava među članice EU s najvećim udelom (najmanji od 17 odsto ima Slovačka).

Kako prevremeno penzionisanje omogućava raniji odlazak u penziju od zakonskog u određenoj starosnoj granici, i tu postoje razlike među zemljama – u Hrvatskoj je starosna granica za prevremeno penzionisanje 60 godina za muškarce i 55,8 godina za žene, čime se Hrvatska opet izdvaja među članicama EU.

U Srbiji je u 2015. godini uslov za prevremene penzije za žene – 36 godina i 4 meseca staža i 54 godine i 4 meseca života, dok je uslov za prevremene penzije za muškarce – 55 godina života uz 40 godina radnog staža.

Prema podacima EK, tek sedam članica ima niži prag za prevremeno penzionisanje, dok pet država Evropske unije nema mogućnost prevremenog penzionisanja: Holandija, Mađarska, Bugarska, Poljska i Irska.

Odnos osoba u statusu prevremenog penzionera i ukupnog broja novih korisnika penzija u Hrvatskoj se poslednjih godina kretao na prosečnom nivou od visokih 31 odsto, javlja Tanjug a prenosi Blic.