Početna Magazin Godine Društvo Dobri programi zaštite starih (2)

Dobri programi zaštite starih (2)

Holandija je razvila sistem posećivanja starih, a Kipar i Irska imaju svojevrsne skupštine starijih građana 

Programi zaštite starog stanovništva ne mogu se jednostavno prepisati iz sistema jedne i primeniti kod druge države. Ali je potrebno da se što više razmenjuju iskustva. Guardian je izdvojio nekoliko dobrih programa iz nekoliko različitih zemalja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Holandija
U Holandiji, ustanovljen je sistem posećivanja starih ljudi kako bi se sprečila izolacija. Dobrovoljci se masovno regrutuju. Oni starijim ljudima pružaju informacije o uslugama, raspituju se o njihovom emotivnom stanju i utvrđuju da li su usamljeni. Ako sami dobrovoljci ne mogu da reše određeni problem, okreću se profesionalcima. Cilj sistema jeste da se svaka starija osoba u zemlji poseti makar jednom godišnje. Učinak lokalnih vlasti međutim varira u zavisnosti od njihove finansijske situacije.

Kipar
Kipar je ustanovio skupštinu za starije ljude koju sačinjavaju predstavnici dobrotvornih organizacija i grupa. Sastaje se jednom godišnje sa kiparskim predsednikom, ministrom zdravlja i ministrom rada i socijalne zaštite. Ministri su zakonom obavezani da primenjuju neke od odluka ove skupštine. Tako je ova skupština čak uspela da odloži nedavno glasanje u vezi sa bankama, kako bi zaštitila interese ulagača.

Irska
Irska ima sličan sistem. Oni imaju Irski parlament starijih građana koji vode dobrovoljci i koji ima ogroman uspeh u okupljanju starijih ljudi radi vršenja pritiska na vladu kako bi se zaštitili njihovi interesi.