Početna Magazin Godine Društvo Bogatiji muškarci se češće žene od siromašnih

Bogatiji muškarci se češće žene od siromašnih

Bogatiji muškarci se češće žene od siromašnih

Opšte je poznato da se visokoobrazovani češće venčavaju i manje razvode od manje obrazovanih radnika, piše Njujork Tajms.

Prema Američkom birou za statistiku, među muškarcima od 20 do 49 godina u 2013. godini, bilo je venčano 56 odsto visokoobrazovanih i zaposlenih na rukovodećim mestima, i svega 31 odsto radnika na manje plaćenim poslovima.

Neka istraživanja arhivske građe pokazuju da je ovaj trend prisutan u Americi već 130 godina, kao i da nije reč o razlikama u vrednostima koje imaju ove dve grupe ljudi.

Slična situacija je bila od 1880. do 1910. godine, kada je ekonomski jaz takođe bio veliki u društvu i oslikao se na bračni status.

Tada su eksplodirale razne delatnosti i veliki broj urednika i novinara, menadžera i direktora u rastućoj industriji, kao i otvaranje škola i angažovanje profesora, učinilo je da mnogi muškarci znatno poprave svoj ekonomski status ali i da se ožene.

U isto vreme, mnogi mladi koji bi postali zanatlije u predindustrijskom dobu, sada su radili slabo plaćene poslove uz mašine koje su preuzele mnoge radne veštine i kojima je bilo potrebno samo “hranjenje” novom sirovinom. Istovremeno, ti radnici su se manje ženili.

Istorijski procenti venčanih muškaraca (rukovodioci, visokokvalifikovani i (ne)kvalifikovani):

  • 1880. godina – 65, 56 i 39%
  • 1960. godina – 85, 80 i 71%
  • 2010. godina – 59, 48 i 32%

Iz ovih podataka jasno se vidi veza između bračnog stanja i društvene (ne)jednakosti. U eri prevelikih razlika u ekonomskom položaju stanovnika, javljao se i veliki jaz u njihovom bračnom stanju.

A 1960-ih u SAD, kada je ekonomija cvetala u korist većine stanovnika, razlike su bile znatno manje, ravnopravnost veća, a veliki broj brakova izrodio je čuvenu generaciju bejbibumera, piše Njujork Tajms.