Magazin Godine Zdravlje

Terapija lutkama za obolele od demencije i kritike

Terapija lutkama za obolele od demencije (izvor: Heidi de Marco/Kaiser Health News)

U SAD se u domovima za stare i obolele pacijente sve češće koristi terapija pomoću lutaka. Lutke smanjuju anksioznost kod obolelih od demencije i potrebu za terapijama lekovima, ali neki smatraju da lutke “infantilizuju” obolele…

Terapija se svodi na to da obolela osoba dobije lutku o kojoj se “stara” na sličan način na koji to rade deca: oni lutke drže u naručju, presvlače ih, spuštaju na jastuk. Obični čak i nije jasno da li su svesni da je u pitanju lutka ili misle da je reč o pravoj bebi, jer se terapija obično primenjuje kod najtežih slučajeva.

Mnoge osobe koje pate od Alchajmera više nisu sposobne da učestvuju u bilo kakvim kompleksnijim aktivnostima, i postaju depresivne i nesrećne, slažu se stručnjaci i negovatelji.

Namera terapije lutkama nije pokušaj da stare ubedi da su u pitanju bebe, već jednostavno da dobiju neki objekat za bilo kakvu interakciju i komunikaciju koji za obolele ima smisla, i koji ih čini zadovoljnijim.

Sa druge strane, ima ih oni koji su stava da “odrasle osobe treba da tretiramo kao odrasle – da zadrže dostojanstvo”. Pobornici terapije ne vide ništa sporno i ne slažu se da je reč o nepoštovanju osoba koje koriste lutke u terapiji.

Nema mnogo istraživanja, ali ona koja su urađena na ovu temu pokazuju da zaista dolazi do manje potrebe za lekovima, da ima manje agresije, ali i da su ređi slučajevi da osoba odluta, što je kod dementnih naročito opasno (Therapeutic use of dolls for people living with dementia: A critical review of the literature). Jednostavno, kao da ih lutka “drži na mestu” i motiviše ih da se osećaju bolje, piše Kaiser Health News.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija