Početna Magazin Godine Terapija lutkama za obolele od demencije i kritike

Terapija lutkama za obolele od demencije i kritike

Terapija lutkama za obolele od demencije i kritike

U SAD se u domovima za stare i obolele pacijente sve češće koristi terapija pomoću lutaka. Lutke smanjuju anksioznost kod obolelih od demencije i potrebu za terapijama lekovima, ali neki smatraju da lutke „infantilizuju“ obolele…

Terapija se svodi na to da obolela osoba dobije lutku o kojoj se „stara“ na sličan način na koji to rade deca: oni lutke drže u naručju, presvlače ih, spuštaju na jastuk. Obični čak i nije jasno da li su svesni da je u pitanju lutka ili misle da je reč o pravoj bebi, jer se terapija obično primenjuje kod najtežih slučajeva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mnoge osobe koje pate od Alchajmera više nisu sposobne da učestvuju u bilo kakvim kompleksnijim aktivnostima, i postaju depresivne i nesrećne, slažu se stručnjaci i negovatelji.

Namera terapije lutkama nije pokušaj da stare ubedi da su u pitanju bebe, već jednostavno da dobiju neki objekat za bilo kakvu interakciju i komunikaciju koji za obolele ima smisla, i koji ih čini zadovoljnijim.

Sa druge strane, ima ih oni koji su stava da „odrasle osobe treba da tretiramo kao odrasle – da zadrže dostojanstvo“. Pobornici terapije ne vide ništa sporno i ne slažu se da je reč o nepoštovanju osoba koje koriste lutke u terapiji.

Nema mnogo istraživanja, ali ona koja su urađena na ovu temu pokazuju da zaista dolazi do manje potrebe za lekovima, da ima manje agresije, ali i da su ređi slučajevi da osoba odluta, što je kod dementnih naročito opasno (Therapeutic use of dolls for people living with dementia: A critical review of the literature). Jednostavno, kao da ih lutka „drži na mestu“ i motiviše ih da se osećaju bolje, piše Kaiser Health News.