Foto albumi Srbija

Raspad seoske zadruge

Ne, organizovanje ljudi na zajedničkom poslu nije nastalo 1945. godine. U Srbiji je nekada život većeg dela stanovništva bio organizovan u seoskim zadrugama.

Zadruge su omogućavale ljudima da prežive jer su obezbeđivale radnu snagu neophodnu za obavljanje svakodnevnih poslova. Predstavljale su i fizičku zaštitu i bile su osnovna etičko–moralna ćelija predmodernog srpskog društva.

Sa modernizacijom dolazi do čitavog spleta privrednih i socijalnih okolnosti koje dovode do raspadanja zadruga kod Srba. Taj proces je u planinskim krajevima nekadašnje Jugoslavije trajao još pedesetih godina XX veka.

Porast broja stanovnika i siromaštvo, gubitak autoriteta unutar patrijarhalne strukture, sukobi oko podele nepoljoprivrednih prihoda, svi ti činioci dovode do podele domaćinstva. Pravac društvenog razvoja vodio je ka stalnom smanjenju veličine domaćinstva, bilo putem podele na više manjih zadruga, bilo putem prelaza na malu seosku porodicu “ikonoštinu”.

Pokazalo se da je upravo raspad zadruge omogućio pojavu specijalizovanih zanimanja i razvoj ranoindustrijskog društva.

Preporučujemo za čitanje: Mari-Žanin Čalić, Socijalna istorija Srbije 1815-1941, Svetozar Marković, Srbija između Istoka i Zapada

Na fotografiji: kućice na obronku Povlena, Zapadna Srbija


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija