Početna Magazin Godine Društvo Kako srebrnu ekonomiju pretvoriti u prednost budućeg sveta (1)

Kako srebrnu ekonomiju pretvoriti u prednost budućeg sveta (1)

Mit br. 1: Ekonomije u razvoju uravnotežiće „srebrni cunami“ razvijenih ekonomija
Realnost br. 1: Starenje stanovništva je globalni trend koji utiče i na mnoge ekonomije u razvoju

Opšte je poznato da stanovništvo razvijenih ekonomija stari. U Japanu, više od 30% stanovništva već ima 60 i više godina, a ovaj procenat konstantno raste. U Ujedinjenom Kraljevstvu sada ima više ljudi starijih od 60 nego onih koji imaju 16 ili manje godina.

Lideri shvataju da ovaj pravac razvoja proističe od opadajuće stope nataliteta i dramatičnog porasta dužine života. Međutim, mnogi pogrešno misle da je stanovništvo rastućih ekonomija imuno na ovaj trend i da će njihova velika, mlađa populacija biti spas za globalnu ekonomiju. Goldman Saks naglašava da će „mlada populacija i domaća tržišta koja se naglo šire“ pretvoriti zemlje BRIK-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina) u četiri od šest najvećih ekonomija do 2030.

U stvarnosti, međutim, stanovništvo rastućih ekonomija, kao što su Kina, Brazil i Meksiko, takođe postaje starije uporedivim tempom.
Godine 2010, oni koji su imali 60 i više godina predstavljali su 12% kineskog stanovništva, 10% brazilskog i 9% meksičkog. Do 2050. godine, očekuje se da ovi brojevi porastu na 31%, odnosno 29% i 28%.

Čak i zemlje sa relativno mladim stanovništvom izgleda da nisu u mogućnosti da izbegnu sličnu sudbinu.
Na primer, Iran doživljava najbrži pad stope nataliteta na svetu – od visoke – skoro 2 miliona rođenih po godini između 1985. i 1990. do trenutnog nivoa od oko 1,2 miliona i predviđenih 700.000 do 2050. Naravno, ima zemalja čije će stanovništvo ostati relativno mlado. Na primer, u Indiji i Južnoj Africi skoro polovinu današnjeg stanovništva čine mlađi od 25 godina.

Ali čak i u tim slučajevima, bile bi potrebne značajne investicije da bi se ti sirovi podaci pretvorili u radnu snagu koja može da se zaposli i da bude produktivna kako bi bila mobilisana za buduće unapređenje ekonomije.

Lideri u razvijenim ekonomijama ne bi trebalo da očekuju da relativno mlađe stanovništvo rastućih ekonomija zameni njihove kolege u razvijenim ekonomijama. Sa druge strane, lideri u rastućim ekonomijama moraju takođe naći načina da održe mogućnost zapošljavanja i produktivnost njihovog stanovništva koje stari.