Društvo Ekonomija Magazin Godine Svet

Kako će planeta stariti do 2100?

Sajt Slate napravio je zanimljiv niz od tri mape sveta koje prikazuju pretpostavljeni rast udela procenta stanovnika starijih od 65 godina u država sveta 2010, 2050. i 2100. godine.

U Japanu je taj procenat danas oko 23 odsto, a u Italiji je oko 20 odsto, pa ta zemlja preko polovine svojih socijalnih izdataka troši za ovu grupu stanovnika.

Prema proceni Ujedinjenih nacija (UN), Japan, Italija i Nemačka će do 2050. godine imati preko jedne trećine stanovništva starijeg od 65. godina. Neke države, poput SAD, donekle će uspeti da uspore rast udela starije populacije zahvaljujući velikom prilivu imigranata.

Boje na mapi označavaju procente: ispod 5% (bledožuta), 5-10% (žuta), 10-15% (narandžasta), 15-20% (crvena) i preko 20% (bordo).

2010.

2050…

2100…


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija