Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Ribnjak Bečmenska bara i Galovica u Sremu

Kanal Galovica u Sremu, uliva se u reku Savu nedaleko od novobeogradskih blokova. On protiče između Dobanovaca, Bečmena i Surčina, i tu, između ova tri sremska naselja, ima i dva veća kraka koji se skoro da prave “osmicu”. 

Zapadni krak kanala srpastog oblika ka Bečmenu je jezero prirodnog ribnjaka Bečmenska bara koji čine tri segmenta. Ukupna površina najvećeg segmenta, “Trojke”, iznosi 25 hektara, dužine je oko tri kilometra i širine od 80 do 100 metara. Dubina kanala je od 1,5 do 2,5 metara. Segmenti 1 i 2 su deo istog poteza sasvim uz naselje Bečmen.

Decembra 2011. godine pokrenut je projekat revitalizacije trećeg, neuređenog segmenta kanala (skoro pravolinijski potez ka Dobanovcima), kako bi se priveo nameni druga dva, uređena, segmenta.

Kanal Galovica je 1970-ih i 1980-ih bio izuzetno bogat ribom, ali je zbog neodržavanja i zagađenja đubrivom i sa farmi svinja, danas u velikoj meri zatravljen.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija