Početna Magazin Godine Društvo Penzioneri će ići do Ustavnog suda i Strazbura po svoje penzije

Penzioneri će ići do Ustavnog suda i Strazbura po svoje penzije

Udruženje sindikata penzionera Srbije – USPS najavilo je podnošenje inicijative kod Ustavnog suda za ocenu ustavnosti odluke vlade Srbije da trajno umanji penzije…

Penzioneri će uputiti Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti odluke vlade Srbije o umanjenju penzija, jer su uvereni da im se ugrožava zakonom zagarantovano pravo – pravo na penziju, rečeno je na konferenciji za novinare Udruženja sindikata penzionera Srbije 23. septembra 2014. godine.

Oni će se Ustavnom sudu žaliti i zbog najave Agencije za privatizaciju da će imovina PIO fonda biti rasprodata, „što je nedopustivo, jer je sve to građeno parama radnika koji su uplaćivali doprinose dok su radili, a sada su u penziji“. U slučaju da Ustavni sud ne reši dileme oni najavljuju da će ići do Strazbura.Inicijativa Ustavnom sudu za sada čeka konačnu odluku vlade koliko će smanjenje biti i da takvu odluku izglasaju poslanici u Skupštini.– Sve je spremno za predstavku. Više od 600.000 penzionera u Srbiji podržava ovu odluku. Državi će se ukoliko ne odluči da vrati ovo što sada uzima, dogoditi ono što im se desilo i s vojnim penzionerima koji su tužili državu i dobili spor, pa država sada uz osnovni dug mora da im isplaćuje i kamate – kaže Živomir Tešić, zamenik predsednika ovog udruženja.

– Koja to zemlja u svetu smanjuje plate i penzije i tako štedi, kada se time smanjuje i potrošnja i PDV-a. Pa čime vlada misli da puni budžet i koji će to investitor da dođe u zemlju gde penzioneri izdržavaju vladu? Ko je čuo da su od lokalnog do republičkog nivoa ukinute nadoknade za članstva u nadzornim odborima, a većina onih koji su u tim odborima imaju vrlo velike plate? – pita Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine.

–  Penzije jesu pre šest godina vanredno usklađene za 10 odsto, ali je to povećanje „pojedeno” već naredne godine pošto su penzije bile zamrznute. Od 2010. godine one se usklađuju samo sa po pola procenta, tako da su penzioneri realno oštećeni za oko 20 odsto, što je mnogo više od zakonskog povećanje od 10 procenata – kaže Nenadić.Marija Todorović, potpredsednik Udruženja kaže da je novi zakon o PIO vrlo loš i da je sramota da se kažnjavaju oni koji su radili po 40 godina, a nemaju 65 godina starosti, zbog čega će morati da plaćaju penale državi, te pita kako je moguće da su to poslanici uopšte prihvatili.
Moma Čolaković, poslanik PUPS-a u Skupštini Srbije, tvrdi da je u vladi rečeno da se radi o privremenoj meri. Međutim iz izvora bliskih Ministarstvu finansija može se čuti da je odluka trajna te da je vlada zbog povećanja penzija 2008. godine za 10 odsto trajno htela da se oslobodi ovog balasta i rastereti budžet. I kada penzije jednog dana budu odmrznute, oni kojima su one umanjene, mogu da računaju na usklađivanje po nižoj osnovici, piše Politika.