Uslovi za penziju 2017. godine: Starosne, prevremene, porodične penzije za muškarce i žene (VIDEO)

Uslovi za penziju 2017. godine: Starosne, prevremene, porodične penzije za muškarce i žene (VIDEO)

Penzin je pripremio za vas izvode iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji se odnose na uslove za penzionisanje u 2017. godini, i to: sve članove i stavove zakona koji se odnose na odlazak u starosnu ili prevremenu penziju, na porodične penzije za muškarce i za žene, kao i na penzije za one koji su radili na radnim mestima sa beneficiranim radnim stažom.

Vaša podrška nam mnogo znači – Lajkujte Penzin na Fejzbuku!

Iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

VI Uslovi za sticanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja
1. Starosna penzija

Član 19
Osiguranik stiče pravo na starosnu penziju:
1) kad navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja;
2) kad navrši 45 godina staža osiguranja.

Član 19a
Izuzetno od člana 19. tačka 1) ovog zakona, osiguranik žena koja navrši najmanje 15 godina staža osiguranja, stiče pravo na starosnu penziju kad navrši:
2) u 2017. godini, 61 godinu i šest meseci života;

INFO: Obavezna zamena zdravstvene knjižice

Kartica zdravstvenog osiguranja - KZO (prednja strana)

Kartica zdravstvenog osiguranja – KZO (prednja strana) – saznajte više

1a Prevremena starosna penzija

Član 19b
Osiguranik stiče pravo na prevremenu starosnu penziju kad navrši najmanje 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života.

Član 19v

Izuzetno od člana 19b ovog zakona, osiguranik stiče pravo na prevremenu starosnu penziju kad navrši:

u 2017. godini, 40 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četiri meseca života (muškarac), odnosno 37 godina i šest meseci staža osiguranja i 55 godina i osam meseci života (žena);

VIII Utvrđivanje visine prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja
1a Prevremena starosna penzija

Član 70a
Visina prevremene starosne penzije određuje se na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što se iznos tako određene penzije trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.

Član 70b
Izuzetno od člana 70a ovog zakona, osiguraniku ženi se prevremena starosna penzija određuje na način kako se određuje starosna penzija, s tim što se iznos te penzije trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenih:

u 2017. godini, 61 godinu i šest meseci života;

INFO: Obavezna zamena vozačke dozvole

Vozačka dozvola "B kategorije" (lice): zamagljeni su lični podaci, podaci o SUP-u koji je izdao, fotografija vozača - Obavezna zamena starih do 10. juna 2017.

Vozačka dozvola „B kategorije“ (lice): zamagljeni su lični podaci, podaci o SUP-u koji je izdao, fotografija vozača – Obavezna zamena starih do 10. juna 2017. – saznajte više klikom ovde!

Član 74[s4]

Izuzetno od člana 25. stav 1. ovog zakona, osiguraniku ženi uvećava se staž osiguranja za određivanje visine starosne penzije, kao i staž osiguranja i penzijski staž za određivanje visine invalidske penzije, i to:

u 2017. godini, za 10%;

[maxbutton id="3"]

6. Određene kategorije osiguranika
Član 42
Osiguranici – zaposleni koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i koji mogu pod posebnim uslovima ostvariti pravo na penziju…
Član 43
Osiguranik iz člana 42. tač. 1) do 6) ovog zakona, kome prestane zaposlenje s pravom na penziju pre ispunjenja uslova iz člana 19. ovog zakona, stiče pravo na starosnu penziju ako je navršio najmanje 55 godina života i 25 godina staža osiguranja, od čega najmanje 15 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, u organu iz člana 42. ovog zakona.
Osiguranik iz člana 42. tačka 7) ovog zakona, kome prestane zaposlenje s pravom na penziju pre ispunjenja uslova iz člana 19. ovog zakona, stiče pravo na starosnu penziju ako je navršio najmanje 60 godina života i 25 godina staža osiguranja, od čega najmanje 15 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, u organu iz člana 42. ovog zakona.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, i člana 19. ovog zakona, profesionalno vojno lice stiče pravo na starosnu penziju i to:
1) podoficir i oficir do čina pukovnika kad navrši 40 godina penzijskog staža i najmanje 53 godine života;
2) oficir čina pukovnika kad navrši 40 godina penzijskog staža i najmanje 54 godine života.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, i člana 19. ovog zakona, policijski službenici – pripadnici specijalnih jedinica policije, pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, pripadnici Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije koji rade na posebno složenim, specifičnim, odnosno operativnim poslovima, stiču pravo na starosnu penziju kad navrše najmanje 53 godine života i 20 godina efektivno provedenih na tim poslovima.

Član 43a
Izuzetno od člana 43. stav 1. ovog zakona, osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši:

u 2017. godini, najmanje 54 godine i osam meseci života i 22 godine i šest meseci staža osiguranja od čega najmanje 12 godina i šest meseci efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem;

Izuzetno od člana 43. stav 3. ovog zakona, osiguranik koji navrši 25 godina staža osiguranja, od čega najmanje 15 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, u organu iz člana 42. ovog zakona, stiče pravo na starosnu penziju kad navrši:

u 2017. godini, 58 godina života;

Član 22[s6][s6]rong>
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, a primenjuje se od 1. januara 2015. godine, osim odredaba čl. 14. do 17. ovog zakona, koje se primenjuju od dana stupanja na snagu ovog zakona i odredbe člana 9. ovog zakona, koja se primenjuje od 1. januara 2032. godine.

penzin-fejzbuk-naslovna-slajder

12 komentara

 • koje godine cu ja imati pravo na penziju kad sada imam 49g i 7meseci a 30g i 6 meseci imam staza od toga 15 g efektivnog rada.Slavica Vesovic unapred hvala …

  Odgovori
 • Zenama treba ukinuti penziju jel one nista nedoprinose ovoj drzavi. Sem sto rode po jedno dete ostatak zivota se samo sminkaju i ugradjuju silikone. Mislim da bi im trebalo zabraniti i da radjaju i jedno dete jel firme puno gube dok su na bolovanju

  Odgovori
 • hvala na odgovoru,po tabeli koja postoji po godinama starosti ispada da ja penziju nemogu da ostvarim do navrsenih 65 god starosti to jes treba da radim jos 15 god gde bi u navrsenih 65 god starosti trebala da imam 45 god efektivnog staza i rada,da li je moguce toliko fizicki raditi i docekati penziju

  Odgovori
  • Postoji ili/ili za starosnu penziju – ili 65 godina života (i min 15 godina staža), ili 45 godina staža i za muškarce i za žene za punu penziju (bez smanjenja penalima za prevremenu).
   To jest, i ako sa 63 godina imate 45 godina staža, možete da se penzionišete sa punom penzijom.

   Odgovori
   • lepo receno…i odgovoreno…samo da li je moguce pod fiyickim poslom i 15 god provedenog efektivnog rada , moguce docekati i raditi ,i u kojoj to ustanovi ili kod kojeg privatnika raditi do navrsenih 45god staza…da bi u 63 god zivota ostvarila pravo na penziju…mislim da drzava nas uskracuje mogucnosti na svaki nacin docekati penziju…i da skupstina koja je izglasala ovaj zakon je obezvredila nas gradjane koji smo ranije poceli da radimo

    Odgovori
    • Istina, ali ne razlikuje se to mnogo od onoga što se dešava u celom svetu. I same najave „velikih potresa penzionog sistema“ traju već decenijama, pa teško da je neko danas zaista iznenađen ovim što se dešava. Pre 10 godina žalili smo se da nas je oštetio novi zakon, sada ponovo, za 10 godina neke nove generacije će se žaliti kad se i njima promeni zakon na 67 godina, itd. Slaba vajda od priče…

     Odgovori
 • Mi koje smo pocele da radimo sa19 godina sada placamo ksznu sto imamo saz od 38 godina i ostavljale decu samu kuci dok su druge cuvale svoju decu l zaposlile se u 4 0 godina ostvarice isto pravo

  Odgovori
 • Poštovani,kako se približavam godini u kojoj bih mogla da ostvarim prevremenu penziju sa 61 godinom i šest meseci i 31 godinom staža moram da kažem sledeće.
  Ne znam koji su genijalci pravili ovaj zakon ali pravljen je isključivo za srednjoškolsko obrazovanje. Recimo ja sam završila fakultet koji traje 5 godina, na posao sam čekala skoro 4 godine i bez obzira što sam sve vreme radila u tom periodu te godine se ne računaju.
  Ja nikako ne mogu da ostvarim punu penziju.
  Kako god okrenete ovim zakonom su zakonom su izuzetno zakinuti fakultetski obrazovani ljudi. Zatim kazneni poeni . nbekako uvek se smanjuje min 20%.Ovim zakonom vi sve svodite na isti nivo.

  Odgovori
  • Nije pravljen ni za srednjoskolce.Pravljen je za drzavu ,da ona sto manje novca izdvaja za penzije.Ja sam poceo da radim odmah posle skole i sada da ostvarim pravo da odem u redovnu penziju treba da radim 45g ili 65 starosti a radim u hemijskoj industriji sa 10g beneficiranog staza koji ne priznaju(a radim i dalje na istim poslovima).A ako odem slucajno u penziju sa 40g punog radnog staza(koji oni zovu prevremena) uzimaju mi prvo 10% pa zatim jos 20% zbog „prevremene“penzije.A uplacivan pun iznos za penziju 40g.Nema pravde.Crkni radnicka klaso do penzije ako dozivis ,ili kad odes u penziju u 65-70g.

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *