SZO: Mesne prerađevine sigurno, a crveno meso možda, doprinose razvoju raka

SZO: Mesne prerađevine sigurno, a crveno meso možda, doprinose razvoju raka

Mesne prerađevine su kancerogene, a crveno meso je verovatno kancerogeno, tvrdi Međunarodna agencija za istraživanje raka – IARC, agencija Svetske zdravstvene organizacije – SZO.

Fotografija iz teksta: Svinjska kolenica na praški način

IARC je najavio ovu klasifikaciju u saopštenju koje je objavljeno 26. oktobra 2015. godine, a u vezi sa objavljivanjem istraživanja u medicinskom časopisu The Lancet Oncology.

Termin „crveno meso“ odnosi se na „sve vrste mesa iz mišićnog tkiva sisara kao što je govedina, teletina, svinjetina, jagnjetina, ovčetina, konjsko i meso koze“. Što se tiče mesnih prerađevina, one obuhvataju „meso koje je obrađeno soljenjem, fermentacijom, dimljenjem ili drugim procesima koji se koriste za poboljšanje ukusa ili konzervaciju“.

„Većina mesnih prerađevina sadrži svinjsko ili goveđe meso, ali one takođe mogu sadržati ostalo crveno meso, živinu, iznutrice ili nusprodukte mesa, kao što je krv“, objašnjava IARC. Ovde spadaju šunka, kobasice, usoljena govedina, kao i kozervisano meso i sosevi od mesa.

Svake godine, 34.000 smrtnih slučajeva usled raka može se pripisati ishrani bogatoj mesnim prerađevinama, dok bi crveno meso moglo biti odgovorno za 50.000. Kao poređenje, pušenje dovodi do milion smrtnih slučajeva od raka, alkohol – 600.000, a zagađenje vazduha više od 200.000.

Rak kod ljudi putem 800 studija istraživalo je 22 stručnjaka iz IARC-a. Za prerađeno meso, oni raspolažu sa „dovoljno dokaza“ koji ukazuju da izaziva rak debelog creva. Na osnovu podataka iz 10 studija, procenili su da se sa svakom porcijom od 50 grama, rizik od raka debelog creva povećava za 18%.

„Za pojedinca, rizik od razvijanja raka debelog creva zbog konzumacije mesnih prerađevina ostaje nizak, ali se taj rizik povećava sa količinom konzumiranog mesa. S obzirom na veliki broj ljudi koji konzumira mesne prerađevine, globalni uticaj na učestalost raka značajan je za javno zdravlje.“

Kada je u pitanju crveno meso, dokazi koji ga povezuju sa rakom debelog creva su „ograničeni“, jer oni proističu uglavnom iz povezanosti za koju se ne može dokazati da je uzročno-posledična. Ali „jaki dokazi“ postoje o mehanizmima koji potvrđuju kancerogeno delovanje.

Kada bi uzročnost ovih veza bila potvrđena, podaci iz ovih istih 10 studija ukazali bi da se rizik od raka debelog creva povećava za 17% za svaku porciju od 100 grama. Primećene su, takođe, i veze sa rakom pankreasa i prostate.

Pretpostavlja se da je značajna uloga hem gvožđa (gvožđa koje je prisutno u krvi mesa), kao i, u slučaju mesnih prerađevina, nitrata i nitrita koji se koriste u njihovoj proizvodnji.

Stručnjaci IARC-a nisu mogli da se usaglase kada je u pitanju termička obrada mesa, piše Le Monde. Na visokim temperaturama, stvaraju se jedinjenja koja mogu doprineti riziku od raka, ali njihova uloga nije još uvek u potpunosti shvaćena. Visoke temperature kuvanja ili one kod kojih je hrana u direktnom kontaktu sa vatrom ili toplom površinom (roštilj, tiganj), proizvode više hemijskih kancerogenih proizvoda kao što su policiklični aromatični ugljovodonici i heterociklični aromatični amini.

Dobro je da se sada podsetimo na tekst Mariniranje mesa u pivu pomaže zaštiti od kancera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *