Smanjen unos soli u organizam opasan za većinu ljudi

Smanjen unos soli u organizam opasan za većinu ljudi

Suprotno od uvreženog mišljenja, ishrana sa malo soli (natrijuma) u poređenju sa prosečnom potrošnjom može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti, pokazuju rezultati velikog istraživanja.

Prema zaključcima istraživanja koje je objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet, jedine osobe koje treba da smanje unos soli jesu one koji imaju povišen krvni pritisak, a previše sole hranu.

Endrju Ment sa kanadskog Univerziteta MekMaster i njegove kolege analizirali su podatke 130.000 ljudi iz 49 zemalja.

Bez obzira na visinu krvnog pritiska, nizak unos natrijuma – manje od 3 gr dnevno, povezan je sa većim rizikom od srčanog udara, moždanog udara (šloga) i prerane smrti u odnosu na prosečnu potrošnju. „Ovi rezultati su izuzetno važni za ljude koji imaju visok krvni pritisak“, kaže Ment.

Iako naglašavaju značaj smanjivanja previsokog unosa soli kod ovih ljudi, naučnici ne podržavaju smanjivanje do previše niskog nivoa.

Oni takođe dokazuju da šteta koja se povezuje sa povišenim unosom soli izgleda da je ograničena samo na osobe koje pate od hipertenzije. Oko 10 odsto osoba iz ovog globalnog istraživanja imalo je i povišen krvni pritisak i previše je unosio natrijuma (više od 6 gr dnevno).

Dakle, prema ovim podacima, većina ljudi u većini zemalja unosi pravu količinu soli. Trenutna potrošnja je između 3,5 i 4 grama dnevno, dok neke zdravstvene smernice preporučuju da bude manja od 2,3 grama što je količina koju unosi oko pet odsto ljudi i koja izgleda da je isuviše mala bez obzira na visinu krvnog pritiska osobe, ističe naučnik.

„Nizak unos natrijuma blago snižava krvni pritisak u poređenju sa prosečnom potrošnjom, ali nizak unos natrijuma ima i druge posledice, među kojima je i nepoželjno povećanje nivoa nekih hormona koji može biti važnije od prednosti. Ključno pitanje nije da li se krvni pritisak snižava nižim unosom soli, već da li on poboljšava zdravlje“, objašnjava.

Dr Martin O’Donel, koautor istraživanja kaže za Science Daily: „Istraživanje doprinosi našem shvatanju veze između unosa soli i zdravlja i preispituje adekvatnost važećih smernica kojima se celokupnom stanovništvu preporučuje niži unos soli“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *