Početna Magazin Godine Psihologija mesoždera

Psihologija mesoždera

Mi volimo životinje, brinemo o nekima kao da su članovi naših porodica, ali mi takođe i jedemo životinje. Psiholog Stiv Lougnan nazvao je tu dualnost ‘paradoks mesa’

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Current Directions in Psychological Science „istražuje psihološke faktore koji omogućavaju pomirenje ove dve sklonosti.“

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Psiholog Stiv Lougnan sa Univerziteta u Melburnu i njegove kolege nazvali su tu dualnost ‘paradoks mesa‘:

„Većina ljudi brine o životinjama i ne žele da one budu zlostavljane, ali njihova ishrana zahteva ubistvo životinja, koje uz to najčešće i pate.“ Da bi se bolje razumela psihologija konzumacije mesa, naučnici su proučili karakteristike ljudi koji jedu meso životinja.

Istraživanja su pokazala da postoje veze sa određenim osobinama ličnosti. Osobe koje jedu meso pokazuju viši nivo autoritarnosti i tolerancije prema društvenoj nejednakosti nego vegetarijanci. Čak i među mesojedima, primećuju se razlike u stepenu tih osobina. Naime, oni koji više vrednuju nejednakosti i hijerarhiju više jedu crveno meso.

Spremnost da se životinje jedu zavisi takođe od percepcije njihovih određenih karakteristika.
Doživljavanje životinja kao bića veoma različitih od ljudi i kao bića kojima nedostaju mentalni atributi, kao što je osećaj bola, podržava konzumaciju mesa.

Lougnan i njegove kolege su zaključili da što se više životinja smatra bićem sa dušom, to je ljudi manje doživljavaju „jestivom“. U različitim kulturama (kineskoj, indijskoj, kanadskoj), konzumacija životinja koje se smatraju više „svesnim“ osuđuje se kao više nemoralna i subjektivno neprijatna.

Primećena je i veza u drugom pravcu. Ono što ljudi jedu može uticati na način na koji oni doživljavaju životinje. Lougnan i njegove kolege otkrili su da učesnici koji su nedavno konzumirali govedinu, kravu ocenjuju kao biće manje sposobno za patnju nego što je tako doživljavaju oni koji su tok dana jeli koštunjave plodove.

Reč je, bez sumnje, o načinu da se osoba nosi sa bilo kakvim negativnim osećanjima vezanim za činjenicu da je jela meso, primećuju istraživači.

Psihologija ljudi koji konzumiraju meso sama po sebi je zanimljiva za istraživanje, kažu naučnici, ali ona takođe može da posluži studiji slučaja osvetljavanjem uloga koje imaju emocije, kognicija i osobine ličnosti u svakodnevnim moralnim problemima.