Citrusi povećavaju osetljivost na sunce i rizik od melanoma

Citrusi povećavaju osetljivost na sunce i rizik od melanoma

Ljudi koji u letnjim danima piju dosta sokova od pomorandže ili grejpfruta ili jedu ove citruse, izlažu sebe većem riziku od dobijanja raka kože.

Česta konzumacija citrusa, naročito grejpfruta i pomorandže, mogla bi da poveća rizik od melanoma (raka kože), navodi se u istraživanju objavljenom u Journal of Clinical Oncology.

Šaovei Vu sa Harvardske Medicinske škole i njegove kolege analizirali su podatke skoro 100.000 ljudi tokom 26 godina. Porcija citrusa je definisana kao polovina grejpfruta, jedna pomorandža ili mala čaša soka (190ml) od grejprfuta ili pomorandže.

Rizik od melanoma bio je za 36 odsto veći kod onih učesnika koji su konzumirali 1,6 porciju dnevno u poređenju sa onima koji su konzumirali manje od dve porcije nedeljno. Veza je bila izraženija kod onih koji su bili osetljiviji na opekotine od sunca dok su bili deca ili adolescenti i kod onih koji provode više vremena na suncu.

Veza između melanoma i konzumacije agruma možda može da se nađe u furokumarinima koje oni sadrže. Prethodna istraživanja su pokazala da furokumarini, uključujući i psoralen, čine kožu osetljivijom na sunce.

Nivo furokumarina mogao bi biti veći u celom voću od nivoa u sokovima, pretpostavljaju istraživači. Statistički značajan uticaj soka od pomorandže mogao bi se objasniti njegovom velikom potrošnjom, nekoliko puta većom od potrošnje bilo kog drugog citrusa, dodaju.

Nije pronađena značajna povezanost između rizika od melanoma i drugih namirnica bogatih furokumarinom, kao što su šargarepa i celer. „Ljudi često kuvaju ovo povrće, te termička obrada smanjuje količinu furokumarina u njima“, objašnjava Vu.

Neophodna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li je ova veza uzročno-posledična.

„U ovom trenutku, ne preporučujemo smanjenje potrošnje citrusa. Međutim, osobe koje konzumiraju mnogo grejpfruta i/ili pomorandže trebalo bi da budu posebno obazrive i da izbegavaju produženo izlaganje suncu„, savetuju naučnici.

      Neki lekovi naročito opasni u kombinaciji sa grejpfrutom

      Opasna interakcija grejpfruta sa brojnim lekovima

Izvori: Journal of Clinical Oncology, Brown University, EurekAlert

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *