Invalidska penzija u Srbiji – Kako, koliko, kome? (VIDEO)

Invalidska penzija u Srbiji – Kako, koliko, kome? (VIDEO)

S obzirom da je invalidska penzija jedna od tema za koju se čitaoci Penzina prilično interesuju, donosimo ovaj kratki pregled svih osnovnih informacija o invalidskim penzijama koje treba imati pre nego što podnesete zahtev…

Izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju 2003. godine drastično su pooštreni uslovi za dobijanje invalidske penzije. Danas je ovu penziju moguće dobiti samo ako osiguranik ostane bez bilo kakve mogućnosti da obavlja bilo koji posao, a ne samo onaj koji do povrede ili bolesti obavljao.

Zato smo u videu od 6 minuta izdvojili za vas najosnovnije činjenice, izvode zakona, statistike i procedure za dobijanje invalidske penzije. Pogledajte:

Ako iz bilo kog razloga ne možete da pokrenete video, možete ga pogledati i direktno na YouTube-u (na linku)

Jedno od najčešćih pitanja koje čitaoci postavljaju Penzinuu mejlovima, u komentarima na sajtu, u porukama i komentarima na Fejzbuku, svodi se ukratko na: Mogu li dobiti invalidsku penziju?

Invalidska penzija danas se dobija daleko teže nego nekad, a u ovom videu možete saznati i zašto je to tako:

 • Šta Zakon o PIO, u poglavlju 2, kaže o invalidskim penzijama?
 • Kako Zakon o PIO definiše invalidnost, povredu na radu,gubitak radne sposobnosti, profesionalnu bolest…
 • Koji su uslovi za sticanje invalidske penzije?
 • Kada je najranije moguće dobiti invalidsku penziju,i pod kojim uslovima?
 • Sva dokumentacija uz zahtev za invalidsku penziju?
 • Statistika invalidskih penzija u Srbiji

Zakon o PIO invalidsku penziju, uslove za sticanje prava na invalidsku penziju, i okolnosti pod kojima se može dobitiinvalidska penzija, opisuje u članovima: 21, 22, 23, 24, 25 i 26.

Pogledajmo šta tačno piše u ovim članovima Zakona o PIO

2. Invalidska penzija

Član 21*******

Invalidnost postoji kad kod osiguranika nastane potpuni gubitak radne sposobnosti, odnosno kad kod profesionalnog vojnog lica nastane potpuni gubitak sposobnosti za profesionalnu vojnu službu, zbog promena u zdravstvenom stanju prouzrokovanih povredom na radu, profesionalnom bolešću, povredom van rada ili bolešću, koje se ne mogu otkloniti lečenjem ili medicinskom rehabilitacijom.

Član 22

Povredom na radu, u smislu ovog zakona, smatra se povreda osiguranika koja se dogodi u prostornoj, vremenskoj i uzročnoj povezanosti sa obavljanjem posla po osnovu koga je osiguran, prouzrokovana neposrednim i kratkotrajnim mehaničkim, fizičkim ili hemijskim dejstvom, naglim promenama položaja tela, iznenadnim opterećenjem tela ili drugim promenama fiziološkog stanja organizma.
Povredom na radu smatra se i povreda prouzrokovana na način iz stava 1. ovog člana, koju osiguranik – zaposleni pretrpi pri obavljanju posla na koji nije raspoređen, ali koji obavlja u interesu poslodavca kod koga je zaposlen.

Povredom na radu smatra se i povreda prouzrokovana na način iz stava 1. ovog člana, koju osiguranik pretrpi na redovnom putu od stana do mesta rada ili obrnuto, na putu preduzetom radi izvršavanja službenih poslova i na putu preduzetom radi stupanja na rad, kao i u drugim slučajevima utvrđenim zakonom.

Povredom na radu smatra se i oboljenje osiguranika koje je nastalo neposredno ili kao isključiva posledica nekog nesrećnog slučaja ili više sile za vreme obavljanja posla po osnovu koga je osiguran ili u vezi s njim.

Povredom na radu smatra se i povreda prouzrokovana na način iz st. 1. do 4. ovog člana, koju osiguranik pretrpi u vezi s korišćenjem prava na zdravstvenu zaštitu po osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti.

Član 23

Povredom na radu smatra se i povreda prouzrokovana na način predviđen u članu 22. ovog zakona koju osiguranici pretrpe učestvujući:

 1. u akcijama spasavanja ili odbrane od elementarnih nepogoda ili nesreća;
 2. u vojnoj vežbi ili u vršenju drugih obaveza iz oblasti odbrane zemlje utvrđenih zakonom;
 3. na radnom kampu ili takmičenju (proizvodnom, sportskom i dr.);
 4. na drugim poslovima i zadacima za koje je zakonom utvrđeno da su od opšteg interesa.

Član 24

Profesionalne bolesti, u smislu ovog zakona, jesu određene bolesti nastale u toku osiguranja, prouzrokovane dužim neposrednim uticajem procesa i uslova rada na radnim mestima, odnosno poslovima koje je osiguranik obavljao.

Profesionalne bolesti, radna mesta, odnosno poslovi na kojima se te bolesti pojavljuju i uslovi pod kojima se smatraju profesionalnim bolestima, u smislu stava 1. ovog člana, utvrđuju ministar nadležan za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja i ministar nadležan za poslove zdravlja, na predlog fonda.

Član 25

Osiguranik kod koga nastane potpuni gubitak radne sposobnosti, stiče pravo na invalidsku penziju:

 1. ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću;
 2. ako je invalidnost prouzrokovana povredom van rada ili bolešću – pod uslovom da je gubitak radne sposobnosti nastao pre navršenja godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju utvrđenih u članu 19. tačka 1) ovog zakona i da ima navršenih pet godina staža osiguranja.

Član 26

Osiguranik kod koga je invalidnost, prouzrokovana bolešću ili povredom van rada, nastala pre navršene 30 godine života stiče pravo na invalidsku penziju:

 1. kad je invalidnost nastala do navršene 20 godine života – ako ima godinu dana staža osiguranja;
 2. kad je invalidnost nastala do navršene 25 godine života – ako do nastanka invalidnosti ima najmanje dve godine staža osiguranja;
 3. kad je invalidnost nastala do navršene 30 godine života – ako do nastanka invalidnosti ima najmanje tri godine staža osiguranja.

Za podnošenje zahteva za invalidsku penziju potrebno je:

 • popunjen obrazac zahteva
 • predlog lekara opšte prakse overen od nadležne komisije pri domu zdravlja.

Napomena: Komisija pri domu zdravlja ne ocenjuje zdravstveno stanje osiguranika već samo potvrđuje posedovanje minimuma medicinske dokumentacije koja je potrebna za pregled lekara veštaka.

Za detalje o potrebnoj dokumentaciji i druge informacije vezano za pojedinačne slučajeve (inostrani penzioneri, osiguranici iz bivših republika SFRJ, mogući načini primanja invalidske penzije, itd) pogledajte video iznad u ovom tekstu.

U videu iznad možete pogledati i:

 • Šta ako vam odbiju zahtev za invalidsku penziju?
 • Ako Koliko često ste obvezni da idete na kontrolne preglede?
 • Koliki je bio udeo invalidski penzija u ukupnom broju penzija od 1960-ih do danas?
 • Kolika je prosečna invalidska penzija u Srbiji?
 • Koji su najčešći razlozi da neko danas dobije invalidsku penziju?
 • Koliko danas ima invalidskih penzija?
 • Koliko zahteva za invalidsku penziju bude prihvaćeno?

26 komentara

 • Postovani,
  Nekada je invalidska penzija bila povoljnija od starosne, ali u poslednje vreme prica se da to vise nije slucaj i da su sada invalidske nize nego starosne, odnosno, da se primenjuju neka umanjenja. Meni fale 2.5 godine do starosne, a imam dobru sansu za invalidsku, pa me zanima da li mi se vise isplati da sacekam 2.5 godine (ukoliko bi invalidska bila niza) ili da se odmah prijavim za invalidsku.
  Unapred hvala!

  Odgovori
  • Poštovana,
   Niko, ama baš niko, Vam ne može dati odgovor na to pitanje. U obračunu same starosne penzije, mnogo je varijabli i da sada treba da Vam se da procena, a kamoli za dve i po godine. Ako bismo nekom davali neki savet, on se nne bi odnosio na visinu penzije, jer to u Srbiji ne možete znati dok ne dobijete rešenje, već bi se odnosilo na druge aspekte. Koliko Vam je teško da radite, koliko to iscrpljuje Vaš organizam? Nekada novac nije presudan faktor. Džaba i veća penzija ako potpuno urušite svoje zdravlje (pa se višak novca da za lekove i lekare). Znamo da je i mala razlika u mesečim primanjima bitna skoro svakom građaninu Srbije, ali Vam zaista ne možemo dati odgovor na Vaše pitanje niti Vas možemo uputiti na nekog ko može. Nadamo se da ćete doneti odluku koja je u Vašem interesu.

   Odgovori
 • U maju mesecu izlazim po drugi put na invalidsku komisiju. Posto raim u EPS-u a imam ugradjeni pejsmejker, sa kojim ne smem raditi blizu struje, magnetnog polja i jos dosta toga, nadam se penzionisanju. Interesuje me da li se i za invalidsku penziju vrsi umanjenje za godine i radni staz.Imam 33 godine staza i 56 godina zivota. Hvala

  Odgovori
 • imam operisana oba kuka, trenutno na birou i primam nadoknadu koja ističe u maju 2016g, do starosne penzije treba mi godinu i pet meseci. sa 35g radnog staža, imam li pravo na invalidsku penziju do sticanja prava na starosnu penziju.

  Odgovori
  • Morate se obrati nadležnim institucijama. Portal Penzin je medij koji prenosi tekstove i vesti vezane, između ostalog, i za pitanja iz oblasti PIO, ali nikako nismo adresa za ovu vrstu pitanja.

   Odgovori
 • postovani
  operisan sam na vratnu kicmu , posle cegs ne bih smeo da dizem teret ili da obavljam tezi fizicki posao niti da se saginjem u vratnom delu .po nanimanju sam mesar i radim kao mesar u mesari gde mi obradjujemo meso pravimo i neke preradjevine a i usluzujemo kupce ,imam 58 godina i 38 god. staza dali postoji mogucnost invalidske penzije , posto ja ne mogu da obavljam gore navedeni posao u potpunosti a na laksi posao da me stave ne postoji mogucnos
  sa postovanjem,hvala unapred na odgovoru

  Odgovori
  • Poštovani,
   Treba da se obratite PIO fondu. Mi, u redakciji portala Penzin, ne možemo da dajemo odgovore ovog tipa. Za to je ovlašten jedino Fond PIO.
   Želimo Vam sreću u nalaženju najboljeg rešenja za Vaše zdravlje i Vaš budžet.

   Odgovori
 • Molim vas da mi kazete da li imam pravo na naknadu za telesno ostecenje, posto sam vec duze penzioner. Ja imam tesku auto imunu polineuropatiju, masivnu osteo sintezu i kracu nogu i hronicne bolesti kicmenog stuba (jedan disk je vec izvadjen) itd.

  Odgovori
 • Molim da mi odgovorite,
  da li znate koji je siguran penzioni privatni fond ili neki fond za osiguranje života,
  Redovna penzija će mi biti nekorektno mala zbog stalnog finansijskog umanjenja ličnih koeficijenata,jer je fond Pio osiromašen,a ja ga nisam oštetila niti otuđivala nego redovno punila.
  Ne želim da živim prosjačkim životom,jer je neko radio u korist naše štete.Zato bih rado uplaćivala u privatni fond,čak i inostrani u nekoj sigurnoj ustanovi,da u periodu ,starosti i nemoći ne živim kao bednik ili neko ko je unižen,jer sam mnogo radila imam visoko obrazovanje na cenjenom fakultetu,ne želim da budem ponižena.

  Odgovori
 • Postovani.Ja imam deformitet oba dva stopala od rodjenja.Do 20-god rodjena imao sa 6 operacija i rekli su vise nemogu nista da urade jel do tad raste noga.Sad imam 51-god i do 5-god unazad sam radio ali vise noge ne drze,uradim 5-6 koraka i moram da stanem.U medjuvremenu sam dobio i infarkt,stavljeno mi je tri stenda.Pitanje:posto moja bolest nije povreda na radu,niti profesionalna bolest (posto sam rodjen sa invaliditetom),koja su moja prava za sticanje invalidske penzije,posto sam nesposoban za rad.Imam 28-god radnog staza.Hvala unapred za savet.

  Odgovori
  • Poštovani, za invalidsku penziju morate se obratiti Fondu PIO. Ako njihova lekarska komisija, prema nalazima svih lekara do tada i prema sopstvenim kriterijumima odredi da invalidnost ispunjava uslove, onda možete ostvariti pravo na invalidsku. Ali niko (osim njih) ne može vam garantovati ishod.

   Odgovori
 • Postovani, bolujem od multiple skleroze. Imam 35 godina i 9 godina radnog staza. Pokretna sam ali imam problem sa mokrenjem sto mi otezava normalno funkcijonisanje. Koje su moje sanse za odlazak ubinvalidsku penziju? Hvala.

  Odgovori
  • Poštovana,
   Morate se obratiti PIO fondu, njihovoj pravnoj službi ili nekom stručnjaku (van RF PIO) za oblast PIO. Mi ne možemo da procenimo Vaše šanse. Treba da proverite koje su Vam sve opcije na raspolaganju. Skrećemo Vam pažnju i na Član 58 Zakona o PIO:
   Staž osiguranja sa uvećanim trajanjem računa se i osiguranicima koji su na radu, po osnovu koga su bili obavezno osigurani, proveli radeći u smislu člana 47. kao: osiguranici s telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do šeste grupe, civilni invalidi rata od prve do šeste grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i cerebralne i dečije paralize i od multipleks skleroze.

   Osiguranicima iz stava 1. ovog člana svakih 12 meseci efektivno provedenih na radu po osnovu koga su osigurani računa se, pod uslovima utvrđenim u članu 54. ovog zakona, kao 15 meseci staža osiguranja.

   Odgovori
 • dobila sam odbijenicu za invalidsku penzijuu obrazlozenju stoji nije sposobna za tezak fizicki rad ,kao i za rad u losim makro i mikro bioloske uslove.Jedan od uslova nije ispunjen za stjecanje prava na invalidsku penziju iz cl.25 zakona
  Da napomenem imam asmu i HOP .FEV mi je 39%
  Zanima me sta je sporno tim clanom zakona ako mi mozete pojasniti
  Hvala!

  Odgovori
  • Ne znamo šta je sporno u Vašem slučaju, možda imate manje od 5 godina staža, možda smatraju da nemate potpuni gubitak radne sposobnosti već samo gubitak sposobnosti za težak fizički rad i rad u lošim uslovima?

   Odgovori
 • Molim vas za pomoc u tumacenju zakona. Moj sin je sa 7 godina imao problem sa motorikom, sa 15 godina je kategorisan kao lakse ometeno lice, sa 19 godina stanje se pogorsava biva oslobodjen od vojske, sa 24 godine rekategorisan u umereno ometeno lice. upucen na komisiju. Mi kao roditelji ga nismo odveli na komisiju vec sa 29.god smo ga zaposlili po osnovu samozaposljavanja preko NSZ pa je ostario dve godine radnog staza*nije radio, samo smo placali doprinose* U toku tih dve godine kod njega se razvila sizofrenija sa njegovih 31.godinom zivota Od tada je on na teskim antipsihoticima.
  Pitanje Da li ce on posle smrti roditelja imati prava na porodicnu penziju ukoliko sada ode na komisiju i izgubi radnu sposobnost obzirom da ima 2 godine radnog staza i 38.godina zivota. Umerena ometenost mu je utvrdjena kada je imao 24.god zivota.

  Odgovori
  • Poštovana, ovaj slučaj prevazilazi naša znanja o ovoj oblasti. Vidimo da i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom propisuje da sve što njime nije definisano spada pod zakone vezane za rad, penzijsko i invalidsko osiguranje, a u samom tom zakonu ova tema se penzija bilo kakva se praktično i ne pominje.
   Najbolje je da se obratite nekom udruženju koje sigurno ima više iskustva u toj specifičnoj oblasti zakona i prakse.
   Srećno!

   Odgovori
 • Postovani, imam 15 godina radnog staza i imam mogucnost da odem u invalidsku penziju. Da li bi se prilikom obracunavanja iznosa invalidske penzije uzimao u obzir prosek mojih primanja, odnosno da li visina licnog dohotka utice na iznos invalidske penzije? Hvala na odgovoru.

  Odgovori
  • Poštovani, najbolje da se raspitate u PIO jer ima mnogo faktora, pa ako hoće da Vam daju neki savet i da Vam urade neki okvirni proračun za razne varijante (možda ćete morati da pišete molbu).

   Odgovori
 • IMAM DISTROFIJU RETINE,OSTECENJE VIDA PREKO 90%,5 GODINA RADNOG STAZA. DA LI ISPUNJAVAM USLOVE ZA INVALIDSKU?

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *