Da li ljute papričice produžavaju život?

Da li ljute papričice produžavaju život?

U velikom kineskom istraživanju pronađena je veza između konzumiranja ljute hrane i dužeg života.

 Ljudi koji skoro svakodnevno jedu ljutu hranu imaju za 14 odsto veće šanse da žive duže od onih koji ljutu hranu jedu manje od jednom nedeljno, zaključak je najnovijeg istraživanja. Manja je verovatnoća da će ljudi koji redovno jedu ljutu hranu umreti od raka i srčanih ili respiratornih bolesti od onih koji retko jedu ljuto.

„Ovo su sasvim nova otkrića“, kaže Lu Ći, vanredni profesor na Katedri za ishranu na Harvardu i koautor istraživanja. „Koliko je nama poznato, ovo istraživanje je prvo koje izveštava o vezi između unosa ljute hrane i smrtnosti.“ Istraživanje je objavljeno 4. avgusta 2015. godine u on-line izdanju BMJ.

Istraživači su proučili zdravstvene i podatke o ishrani 487.375 ljudi, starosti od 30 do 79 godina, koji su upisani od 2004. do 2008. godine u kinesku Kadoorie biobanku podataka. Učesnici sa istorijom tumora, bolesti srca i moždanog udara isključeni su iz istraživanja. Tokom prosečnih 7,2 godine praćenja, bilo je 11.820 smrtnih slučajeva među muškarcima i 8.404 među ženama.

Rezultati su pokazali da su muškarci i žene koji su redovno jeli ljutu hranu ređe umirali tokom trajanja istraživanja od onih koji je ne jedu često. Takođe, manja je verovatnoća da će ljubitelji ljutog umreti od nekih određenih bolesti, ukljujući rak i bolesti srca i disajnih organa.

Veza je primećena nakon usklađivanja sa drugim poznatim ili potencijalnim faktorima rizika, i bila je izraženija kod osoba koje nisu pile alkohol. Sveže i sušene ljute papričice najčešći su korišćeni ljuti začini u istraživanju kineskog stanovništva.

U prethodnim istraživanjima, otkriveno je da kapsaicin i drugi biološki aktivni sastojci u ljutim papričicama utiču na smanjenje gojaznosti, na smanjenje upala i da imaju antikancerogena svojstva.

Naučnici, međutim, ističu da je potrebno oprezno razmotriti nalaze svih ovih istraživanja i izvršiti nova, neophodna za zaključivanje da li postoji direktna veza između ovih sastojaka i nižeg rizika od prevremene smrti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *